Koen Schuurmans
Tuin en buitenleven

Snoeischaar bot? Slijp het dan!

Vroeger, toen ik een professionele tuinier was had ik eens vijf paar Gardena’s (de investering waard trouwens), maar nu heb ik er nog maar twee. Op de een of andere manier zijn ze op een mysterieuze wijze verdwenen. Ik vermoed dat ze per ongeluk in een kliko groen afval zijn beland. Ze zijn mijn favoriete snoeischaren die ik eigenlijk dagelijks wel gebruik. Ik woon in Bargerveen, Drenthe, waar ik het hele jaar door lekker in de tuin kan werken.

Tuingereedschap

Ik heb ook een Wolf kantsteker, een Gardena combisystem boomschaar, en een Fiskar bloementang. Ze hebben allemaal af en toe een poetsbeurt nodig en af en toe moet ik ze verscherpen, dus ik zal je stapsgewijs een idee geven ik dat doe. Mijn tuinschaar ziet er nooit 100% schoon uit en dat zal nooit gebeuren. Ze hebben allemaal veel gebruik gekregen door de jaren heen.

Slijp je snoeischaren

Als je je snoeischaar slijpt en schoonmaakt, zullen de planten veel gelukkiger zijn omdat de sneden schoon zijn. Je zult nog veel meer van het hele proces genieten, want je snoeischaar gaat soepel open en dicht, waardoor je handen, polsen en armen veel minder belast zullen worden.

1) Ik spoel ze af met Cif om alle het tuinafval eraf ​​te schrobben. Ik geef de voorkeur aan Cif omdat dit veel scrubkracht heeft.  
2) Spoel de snoeischaren goed af om het Cif te verwijderen
3) Ik droog ze vervolgens af met een oud stuk T-shirt en slijp het met mijn favoriete Japanse wetsteen. Ik ben dol op deze Japanse wetstenen, omdat ze zo gemakkelijk te gebruiken zijn. Bekijk eens wat video’s online om te zien hoe deze stenen gebruikt worden.
4) Als ze nog steeds een beetje vies zijn, geef ik ze nog een schuurbeurt. Ik spoel en droog ze, net als hierboven beschreven staat.
5) Veeg met plantaardige olie of besproei met WD40 om roest en meer plantaardig residu te verwijderen. Met deze stap blijft ook uw gereedschappen gesmeerd en probleemloos werken.
6) Laat het smeermiddel een beetje weken en veeg het vervolgens weg. Een oude sok werkt het best voor mij in plaats van zoiets als papieren handdoeken. Ja, ik ben fanatiek in hergebruik!

Nu je snoeischaren allemaal schoon en zo scherp zijn gemaakt als gloednieuw, ben je klaar voor je volgende snoeiende extravaganza. Een van mijn snoeischaren heeft weer een beurt nodig gehad na dit weekend, dus die van mij zijn weer scherp. Snoeien is leuk. Dus is het schoonmaken en slijpen hiervan even belangrijk. Ik ben dol op de slijptool die wordt weergegeven onder de video. Wat is jouw favoriet?

http://www.intratuin.nl