Koen Schuurmans
Image default
Tuin en buitenleven

Tips om je tuin goed te onderhouden

Iedereen is het er wel over eens: een tuin is nooit af. En dat is maar goed ook voor de groene vingers onder ons. Een tuin moet onderhouden worden en dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In de koude, vochtige winterperiode heeft de tuin heel wat moeten doorstaan, en als je in het voorjaar je tuin niet winterproof hebt gemaakt, kan dit voor problemen gaan zorgen. Maar zo ver hoeft het gelukkig niet te komen. In dit artikel geef ik je een aantal handige tips hoe je jouw tuin het beste kan onderhouden zodat je er jaren lang plezier van hebt.

Verwijder de tekenen van het najaar

Wanneer de winter weer voorbij is merk je dat je tuin wel wat ‘schade’ heeft opgelopen. Niet alleen door een overvloed aan regen, maar ook vorst heeft een sterke invloed op de uitstraling van de tuin. De bomen zijn kaal en alle planten hebben het ook zwaar te verduren gehad. Als de eerste zonnestralen hun intrede doen, is het belangrijk om eerst alle winterse sporen uit te wissen. Haal alle bladeren weg die levenloos op het gazon liggen en verwijder alle planten die de winter niet overleefd hebben.

Gezonde bodem, gezonde plantjes

De basis voor een mooie, levendige tuin is een vruchtbare bodem. Na een zware. donkere winterperiode kunnen de plantjes wel een boost gebruiken. Door te bemesten wordt aan deze wens tegemoet gekomen. Gebruik alleen niet te veel mest. Planten kunnen daardoor juist slap en kwetsbaar worden. Een belangrijke tip hierbij is om je tuin alleen in het voorjaar te bemesten wanneer ze het hardst nodig hebben om optimaal te kunnen groeien en bloeien.

Vaarwel onkruid

Ze zeggen wel eens onkruid vergaat niet, maar in dit geval wel. Je blijft onkruid de baas als je het regelmatig verwijdert. Daarnaast is het verstandig om vaste planten en bodembedekkers in je tuin te plaatsen waardoor onkruid geen kans heeft om te groeien. Wil je liever geen bodembedekkers plaatsen? Dan kan je de grond ook bedekken met boomschors en cacaodoppen.

Nieuw tuingereedschap

Ook goed tuingereedschap vorm de basis om je tuin zo mooi en efficiënt mogelijk te onderhouden. Om specifieke tuinklusjes nog sneller en gemakkelijker te maken, is het verstandig om het oude tuingereedschap te vervangen door nieuw, innovatief tuingereedschap. Tuinieren klinkt heel simpel, maar het vraagt soms nog best veel van je lichaam. Elke keer opstaan, bukken en in allerlei bochten wringen om weer een ander stuk gereedschap te pakken. Klinkt niet echt als een pretje. Gelukkig kun je bij Gark kwalitatief en veelzijdig tuingereedschap aanschaffen om lichamelijke ongemakken te voorkomen. Tuinieren wordt hierdoor een stuk eenvoudiger, mooier en leuker!

Tuinieren