Koen Schuurmans
Image default
Kinderen

Zo kies je de juiste gymkleren voor je zoon of dochter

Je zoon of dochter begint met school of het is tijd voor nieuwe gymkleding. Het is belangrijk om de juiste kleding te kiezen zodat je kind zich zelfstandig kan omkleden, je kind zich goed voelt, en dat de kleding comfortabel zit zodat je kind tijdens het sporten niet door de kleding gehinderd wordt. Er is een aantal zaken waar je op moet letten bij het uitzoeken van het juiste set gymkleding en gymschoenen. In dit artikel staan ze voor je op een rijtje.

Beter sporten met de juiste schoen

Turnschoenen

Turnschoenen zijn van die schoentjes met een zachte zool die geen sluiting hebben. Deze schoenen worden vooral door meisjes gedragen maar ze zijn er ook in jongenskleuren. Het grote voordeel van turnschoenen is dat de zool heel soepel is, wat erg goed voor de voet zelf is omdat je je voeten hierdoor veel beter gebruikt. Ook train je met deze schoenen je evenwicht beter en gebruik je je voet- en rugspieren meer dan bij gymschoenen. Het enige nadeel van turnschoentjes is dat de klap van bijvoorbeeld een bal erg hard kan aankomen en je kind op deze manier wel eens met een blauwe teen zou kunnen thuiskomen.

Binnenschoenen of gymschoenen

Wie in een gymzaal sport dient sportschoenen te dragen die geen strepen op de vloer maken. Dit moet dus een witte of transparante zool zijn. Er zijn speciale gymschoenen te koop voor binnensport.

Sluiting gymschoenen

Qua sluiting is het de afweging tussen klittenband of veters. De afweging hangt veelal van de motoriek van je kind af. Veters bieden veel meer steun voor de voetjes, dus is je kind motorisch sterk dan verdient het de voorkeur om voor veters te kiezen. Maar als het veters strikken een tijdrovend klusje is, dan is het misschien beter om nog even voor klittenband te kiezen. Het is voor je kind ook niet leuk om lang met het aankleden voor de gymles bezig te zijn als de rest al lang klaar is.

In de juiste kleding is het fijner sporten

Misschien wel het belangrijkste in de keus van gymkleding is dat je iets koopt waar je kind zich goed in voelt. Ga dus vooral samen naar de winkel of kijk samen met je kind op Internet naar wat er te koop is. Een kind dat zich niet fijn voelt in zijn of haar gymkleding kan tenslotte ook minder van de gymles genieten en dat is toch een gemiste kans! Toch zijn er wel een paar dingetjes waar jij als vader of moeder op aan kunt sturen:

Lange of korte broek

Een normale gymles voor een basisschool- of middelbare schoolkind vindt altijd binnen plaats. Bij binnengym volstaat een korte broek. Eenmaal in beweging word je wel warm en een gymzaal waar schoolkinderen gymmen zal niet koud zijn. Het te warm aankleden is voor je kind niet fijn en motiveert bovendien niet tot meer bewegen.

Bovenkleding: T-shirt of topje

Het belangrijkste is dat je kind zich goed kan bewegen in het bovendeel, dus of dit een T-shirt of een topje is maakt eigenlijk niet uit. Let wel op uit wat voor materiaal gebruikt wordt. Katoen neemt veel vocht op, hoewel basisschoolkinderen toch eigenlijk weinig of niet zweten. Synthetische kleding daarentegen, droogt wel snel maar zit niet altijd even comfortabel. Het is vooral een persoonlijke keuze wat je kind het fijnst draagt. Vind jij of je kind het niet fijn als zijn/haar blote rug of buik te zien is bij bukken of strekken, let er dan extra op dat de bovenkleding lang genoeg is.