Koen Schuurmans
Image default
Dienstverlening

Aarding en het belang ervan in onze huizen

Aarding is een elektrische theorie die voor huiseigenaren misschien verwarrend is. Het is noodzakelijk om de aard van de elektrische energiestroom te begrijpen om de betekenis ervan in een huis bedradingssysteem te waarderen. Aarding biedt het meest efficiënte en veilige pad voor overtollig vermogen om via een elektrisch paneel van een apparaat naar de grond te gaan. Elektrische aarding is een back-up methode die vaak alleen wordt gebruikt als het draadsysteem uitvalt.

Uw elektrische systeem leren kennen

Het elektrische systeem van uw huis bevat een back-up plan – een systeem van aardingsdraden die parallel lopen aan de hete en neutrale draden – om deze dreiging af te wenden. Als het systeem van hete en neutrale draden die normaal de stroom transporteren faalt, geeft het een alternatief kanaal voor elektrische stroom om te reizen. Als een draadverbinding losraakt of als een muis door een draad kauwt, gebruikt het aardingssysteem dit tweede pad om zwerfstroom terug naar aarde te sturen voordat het brandt of een schok kan veroorzaken. Bewijs van het aardingssysteem is te vinden bij elk stopcontact in de meeste huis bedradingssystemen, waar het derde ronde gat aan de voorkant van het stopcontact de aardverbinding aangeeft. Wanneer een geaard item in een van deze stopcontacten wordt gestoken, is de ronde aardingspin nu rechtstreeks verbonden met de blanke koperen aardingsdraden van de huis circuits. Andere veiligheidsmechanismen zijn ingebouwd in het elektrische systeem van uw huis om u te helpen calamiteiten te voorkomen. Elk circuit is beveiligd en gecontroleerd door stroomonderbrekers of zekeringen. De stroomonderbrekers, ook wel zekeringen genoemd, hebben twee functies: ze voorkomen dat de draden oververhit raken als ze worden overbelast met te veel elektrische stroom; en ze detecteren kortsluiting en struikelen of “blazen” om de stroom van elektriciteit onmiddellijk te stoppen wanneer zich problemen voordoen. Een snelle daling van de weerstand zorgt ervoor dat er een onbeheersbare hoeveelheid stroom vloeit in een kortsluiting- of aardfout scenario, en de stroomonderbreker reageert door uit te schakelen.

Professionele hulp bij aardingsproblemen

Tot slot is het een heel gebruikelijke techniek om de metalen afvoerbuizen in uw huis aan te sluiten op het voedingskanaal. Als er elektriciteit in contact komt met deze metalen buizen, zorgt dit voor verdere bescherming. Een aardingsdraad die is bevestigd aan een metalen waterleiding in de buurt van uw boiler of waar de openbare waterleiding uw huis binnenkomt, wordt vaak gebruikt om deze aarding te realiseren. Het is van cruciaal belang om deskundig advies in te winnen om ervoor te zorgen dat uw huis vrij is van elektrische problemen die in de toekomst tot grote problemen kunnen leiden. Een elektricien uit Haarlem kan van pas komen als je in regio’s als Haarlem bent.