Koen Schuurmans
Image default
Relatie

Waarom een mediator tijdens het scheidingsproces?

De term mediator wordt vaak gebruikt zodra het gaat om een echtscheiding. Maar waarom is een mediator nou eigenlijk handig? Wat zijn de voordelen van een mediator? Kost dit veel geld? In dit blog wordt er meer over uitgelegd.

Wat is een mediator precies?

Een mediator is een neutraal partij gedurende de echtscheiding. Een mediator helpt met het begeleiden van de gesprekken en zorgt er tevens voor dat de communicatie tussen de partners goed zal verlopen. Daarnaast zullen er afspraken gemaakt worden die voor beide partijen voordelig zullen zijn. Hierdoor is de kans op het ontstaan van conflicten kleiner. Het is er daarentegen wel van belang dat beide partijen erachter staan om een mediator in te schakelen. Er moet vertrouwen ontstaan waardoor de mediator de volledige hulp kan bieden die nodig is. Een mediator heeft dan ook een beroepsgeheim. 

Wat zijn de voordelen van een mediator?

Het inschakelen van een mediator tijdens het scheidingsproces biedt veel voordelen. Een van de meest belangrijke redenen voor de meeste personen is het overhouden van een goede relatie met de ex-partner. Het is voor veel partijen voordelig als de partners op een goede manier uit elkaar gaan. Zodra er een mediator zal worden ingeschakeld, is het makkelijker om elkaar te begrijpen. Het bespreken van toekomstige situaties en hoe deze opgelost zullen worden is eenvoudiger met een mediator. De kans op escalatie is nihil, aangezien de tussenpersoon ervoor zorgt dat de communicatie goed zal verlopen.

Een tip is om als een open boek naar de mediator te stappen. Vertel bijvoorbeeld wat over het verleden. Hoe was de relatie? Waar lagen de invalkuilen? Wat waren bepaalde situaties die bij zijn gebleven? Hierdoor is het voor de mediator makkelijker om de echtscheiding te begeleiden en op te merken waar de relatie is stukgelopen. Daarnaast zal de mediator helpen met het zoeken van oplossingen. Aangezien de mediator een tussenpersoon is, zal hij/zij niet voor een bepaalde partij kiezen, maar zoeken naar de beste oplossing voor beide personen. 

De plannen die uiteindelijk via een mediator gemaakt worden, zullen op papier worden gezet en ondertekend moeten worden door beide partijen. Deze formulieren zullen vervolgens naar de rechter gaan. Dit betekent dus, zodra de handtekeningen zijn gezet en de rechter keurt de formulieren goed, dat de scheiding rond is.

De kosten van een mediator

Een ander voordeel van het inschakelen van dezelfde mediator is om de kosten te besparen. De communicatie zal sneller verlopen via één tussenpersoon dan dat er meerdere personen ingeschakeld zijn.  Zodra beide personen ingeschreven staan bij dezelfde mediator, zullen er minder uren betaald hoeven worden, wat uiteindelijk leidt tot minder kosten. Dit komt omdat een mediator vaak via een uurprijs rekent. 

Een mediator tijdens het scheidingsproces biedt dus veel voordelen. Het zorgt voor een betere communicatie en afronding van de relatie. Online is er veel te vinden over verschillende mediatoren, hoeveel zij kosten en wat voor diensten zij bieden. Lees hier meer over het inschakelen van een mediator.