Koen Schuurmans
Image default
Relatie

Gaslighting en Verborgen Narcisme: Een Duister Samenspel

Als je ooit het gevoel hebt gehad dat je je verstand verliest of dat de realiteit verdraaid wordt in de aanwezigheid van een bepaald persoon, dan heb je mogelijk ervaring met gaslighting.

Deze psychologische manipulatietechniek is nauw verbonden met verborgen narcisme, een minder zichtbare vorm van narcistische persoonlijkheidsstoornis. Beide begrippen zijn fascinerend en complex, maar belangrijker nog, het begrijpen ervan kan je helpen jezelf te beschermen tegen hun schadelijke invloed.

Wat is Gaslighting?

Gaslighting is een manipulatietechniek waarbij iemand opzettelijk valse informatie geeft of feiten verdraait om een ander aan zijn of haar realiteitsbesef te laten twijfelen. Het doel is om het slachtoffer te destabiliseren en afhankelijk te maken van de gaslighter.

Een nadere beschouwing van gaslighting onthult dat deze manipulatietechniek zich in diverse contexten kan manifesteren: van liefdesrelaties en werkomgevingen tot familiedynamieken en vriendschappelijke banden.

Het fenomeen heeft zijn naam te danken aan een toneelstuk uit 1938, genaamd “Gas Light”, waarin een man zijn vrouw systematisch probeert te overtuigen dat ze haar verstand verliest, onder andere door het gaslicht in hun huis op mysterieuze wijze te laten flikkeren. De dader, in veel gevallen, probeert een machtspositie te behouden of te verkrijgen, door het slachtoffer te laten geloven dat hun gevoelens, gedachten of herinneringen onbetrouwbaar zijn. Slachtoffers van gaslighting beginnen vaak aan zichzelf te twijfelen, hun zelfvertrouwen te verliezen en zich geïsoleerd te voelen. Het is een geleidelijk proces, en het verraderlijke ervan is dat het langzaam gebeurt, waardoor het moeilijk te herkennen is voordat de schade is aangericht.

Verborgen Narcisme Onder de Loep

Verborgen narcisten lijken op het eerste gezicht misschien niet zoals de stereotiepe narcisten. Ze kunnen timide, gevoelig of zelfs verlegen overkomen. Maar onder deze oppervlakte schuilt een behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie voor anderen. In plaats van hun grandioosheid openlijk te tonen, kunnen verborgen narcisten passief-agressief, jaloers of overdreven kritisch zijn. Meer inzicht in de wereld van verborgen narcisme onthult dat de meesten van hen anderen manipuleren om hun eigen behoeften te vervullen, zonder dat ze zich daar noodzakelijkerwijs van bewust zijn.

Narcisme coach Vera Franssen

Vera Franssen, een erkend narcisme-expert en ervaringsdeskundige, stelt: “Gaslighting en verborgen narcisme gaan vaak hand in hand. De verborgen narcist gebruikt gaslighting als een middel om controle te houden, zonder dat het slachtoffer zich ervan bewust is dat ze worden gemanipuleerd.” Ze gaat verder: “Mensen die te maken hebben gehad met verborgen narcisten, beschrijven vaak een gevoel van voortdurende verwarring. Ze twijfelen aan hun eigen herinneringen, gevoelens en zelfs hun eigenwaarde. “Dit is precies wat de narcist wil bereiken met gaslighting.”

Conclusie

Gaslighting en verborgen narcisme zijn duistere tactieken die psychologische schade kunnen veroorzaken. Maar kennis is macht. Door je te informeren en bewust te zijn van deze gedragingen, kun je jezelf wapenen tegen hun invloed en een gezonde mentale ruimte creëren voor jezelf. Herken je deze patronen in je eigen leven?

Aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Je bent niet alleen, en er zijn middelen en experts zoals Vera Franssen die je kunnen helpen om te herstellen van narcisme en je weg terug te vinden naar vertrouwen en stabiliteit.