Koen Schuurmans
Image default
Mode en Kleding

Hoe warm is een winterjas?

Warmte is een functie van vele factoren: soort en gewicht van de isolatie, shell stoffen, wind, gelaagdheid, niveau van inspanning, en hoe warm of koud je persoonlijk loopt. Maar de twee belangrijkste factoren om de warmte van je jas te bepalen zijn vulkracht en vulgewicht.

Vullend vermogen
Vulkracht is de meest op de markt gebrachte spec onder winterjassen en parka’s, en heeft specifiek betrekking op dons (bijna alle jassen op deze lijst zijn van dons). Hoe hoger het getal (600 fill, 700 fill, 800 fill, enz.), hoe meer loft en warmte het zal geven en hoe gemakkelijker het zal samenpersen als je het inpakt. Premium dons is ook het duurst, en daarom zie je dit getal losjes correleren met de prijs. Prestatiegerichte winterjassen zijn meestal rond de 800-fill of hoger, en casual stukken lopen van 450-fill tot 700-fill.

Vulgewicht
Vulgewicht wordt vaak over het hoofd gezien, maar is net zo relevant als vulkracht. In plaats van de kwaliteit van het dons te meten, is het vulgewicht gewoon het totale gewicht van het dons binnen in de jas. Bijvoorbeeld, de Patagonia Fitz Roy Hoody heeft 5,6 ons 800-vulling dons, terwijl de Feathered Friends Khumbu Parka 13,3 ons 900-vulling heeft, wat een aanzienlijk verschil betekent. De berekening wordt moeilijker naarmate de vulkracht verandert: 850-vulling dons vergelijken met 500-vulling dons is appels met peren, dus is het het handigst als de vulkrachten tenminste gelijk zijn.

Met een prachtige winterjas van hoge kwaliteit van Elvine weet je zeker dat je het niet koud gaat krijgen.