Koen Schuurmans
Image default
Mode en Kleding

Een aantal tips om je schoenen te poetsen

Al heb je nog zo’n mooie outfit aan, als je schoenen er niet verzorgd uitzien, doet dit je hele look verpesten. Het is eigenlijk heel makkelijk om je schoenen zo nu en dan te poetsen, zodat ze langer mee gaan. Ieder type schoen vereist wel een andere aanpak. Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet. 

Schoenen van stof

Stoffen schoenen zijn snel vatbaar voor vuil en vlekken. Gebruik altijd gewoon je handen om stoffen schoenen schoon te maken. Begin met het verwijderen van droog vuil met een doekje of kleine borstel. Gebruik vervolgens verschillende schoonmaakmiddelen zoals zeep of afwasmiddel om vlekken te behandelen. Voor hardnekkige vlekken kun je een kleine borstel en afwasmiddel gebruiken. Breng wat afwasmiddel aan op de vlek, schrob voorzichtig met een natte borstel en dep vervolgens met een doek om het oppervlak droog te maken. Laat stoffen schoenen het beste buiten drogen, en vermijd hoge temperaturen. Het wordt bijvoorbeeld sterk afgeraden om stoffen schoenen van bijvoorbeeld Mason Garments in de wasmachine te wassen. Dit kan de lijm aantasten en de schoenen beschadigen.

Schoenen van leer

Voor gebruik heb je als het goed is je leren schoenen al behandeld met spray. Dit wordt vaak in de winkels aangeraden. Na het dragen is het tijd voor de eerste poetsbeurt. Eerst wil je het losse vuil verwijderen met een borstel. Gebruik vervolgens lotion en/of renovateur om de schoenen te reinigen en het leer te verzorgen. Daarna is het belangrijk om de natuurlijke kleur van de schoen te behouden met de juiste kleur. Je kan je leren schoen poetsen met schoonwas. Dit geeft een schone en glanzende afwerking. 

Schoenen van suède

Suède schoenen verdienen extra zorg. Omdat suède een gevoelig materiaal is met zachte haartjes die gemakkelijk beschadigen. Water is de grootste vijand van suède, let dus extra op in ons kikkerlandje waar het nogal veel regent. Zorg dat natte schoenen eerst op kamertemperatuur drogen. Daarna kan je ze voorzichtig schoonborstelen. Op die manier komen de haartjes weer omhoog en zien je suède schoenen er weer goed uit. Borstel altijd in één richting om beschadiging te voorkomen. Vlekken op suède schoenen kun je voorzichtig verwijderen door zachtjes heen en weer te vegen met een gewone gom.

Na het poetsen

Nadat je je schoenen hebt gepoetst, is het aan te raden om ze in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray. Hiermee bescherm je niet alleen je schoenen tegen vocht en vuil, maar hoef je ze ook minder vaak te poetsen in het vervolg.