Koen Schuurmans
Image default
Bedrijven

De motorische ontwikkeling van je peuter bijhouden

Geniet van elke minuut die je samen doorbrengt met je peutertje. De tijd vliegt namelijk zo voorbij en de ontwikkeling van je kind gaat sneller dan je denkt. Geniet van elke seconde klinkt dus als een cliché, maar het klopt eigenlijk wel. De peuterfase gaat wat dat betreft als een trein. Je peuter gaat steeds meer bewegingen leren en onder andere zijn of haar motoriek wordt soepeler. Dingetjes als kralen rijgen, hinkelen, rennen en meer worden gedurende deze fase ontwikkeld. Je peuter wordt beetje bij beetje socialer en leert zelfs te praten. De algehele ontwikkeling van je kindje is belangrijk, maar de motorische ontwikkeling is essentieel.

Twee soorten motoriek

Qua motorische ontwikkeling kun je spreken van twee soorten motoriek. Je hebt de fijne motoriek die gaat over het gebruik van spieren in de handen en vingers. Hierbij kun je denken aan tekenen, bestek vasthouden en allerlei andere dingen. De grove motoriek gaat over allerlei bewegingen die je kindje met zijn of haar lichaam kan maken. Een fietsje 2 jaar, dansen en springen horen hier onder andere bij. Met een fietsje 2 jaar kan een kindje in de leeftijd van 24 tot 30 maanden al veel verschillende bewegingen leren. Overigens leert het ene kind wat sneller dan een andere peuter. Dit betekent niets en is doodnormaal. Elk kindje heeft zijn of haar eigen ontwikkeling en dat is prima.

Je peutertje stimuleren

Het is leuk voor je peuter als hij of zij vriendinnen en vriendjes heeft om lekker mee buiten te spelen. Dit geldt uiteraard ook voor de zwem- en gymlessen op school. Je kunt wel stellen dat de grove motoriek enorm van belang is. Wil je de ontwikkeling van de grove motoriek van je kindje meer stimuleren en ondersteunen, dan kan dit op veel verschillende manieren. Ga lekker buitenspelen met je peuter en maak alles steeds wat moeilijker voor jouw peutertje. Zo is peuterdans een prima manier voor een peuter om zich te ontwikkelen wat motoriek én fantasie betreft. Het complimenteren van je peuter is ook niet geheel onbelangrijk. Hierdoor krijgt een kindje meer zelfvertrouwen en zal hij of zij steeds meer ondernemen.

https://fietsie.nl/loopfiets-2-jaar/