Koen Schuurmans
Image default
Zorg

Hoe gezond is algenolie als omega-3 supplement?

Ik herinner mij supergoed dat mijn oma opschepte dat levertraan essentieel voor haar gezondheid was. Het probleem voor mij was dat ik vegetariër was, dus keek ik er toen niet eens naar. Nu twintig jaar verder heb ik omega-3 vetzuren tot in detail onderzocht, en mijn conclusies deel ik graag in dit artikel. Ook leer je wat algenolie is, en of algen olie een goed alternatief voor omega-3 supplementen zijn.

Had mijn oma gelijk over levertraan?

Nou, mijn oma had gedeeltelijk gelijk. De reden dat levertraan of andere omega-3 vetzuren goed voor je zijn is eigenlijk allemaal te danken aan algen. Vissen eten algen en mensen eten vis. Vette vis zoals zalm en ansjovis bevat normaal gesproken veel omega-3.

Omega-3 DHA is veel meer dan alleen visolie

Docosahexaeenzuur (DHA), is een essentieel omega-3 vetzuur dat vooral voorkomt in vette vis zoals zalm en ansjovis. Ansjovis is de meer duurzame keuze, omdat die minder druk uitoefent op de wereldwijde visbestanden. Je kunt DHA en eicosapentaeenzuur (EPA) ook uit andere mariene organismen halen, zoals bepaalde vormen van algen.

In feite zijn microalgen de eerste omega-3 producenten in aquatische voedselketens. DHA staat bekend als een “essentieel” vetzuur omdat het via de voeding geconsumeerd moet worden.

Waar is DHA goed voor?

De meeste wetenschappers schatten dat er ongeveer 30 biljoen cellen in het menselijk lichaam zijn. DHA zit in alle celmembranen in het lichaam en is nodig voor bescherming tegen ziekteverwekkers. De hoeveelheid DHA in je lichaam kan de fysieke celopbouw beïnvloeden, zoals vloeibaarheid, flexibiliteit en dikte. Bovendien dienen ze als ligand voor een groot aantal receptoren. Dat betekent dat het gedrag en het reactievermogen van cellen afhangt van de beschikbare hoeveelheid DHA.

Wat is algenolie?

Algenolie is een soort lipide gewonnen uit microalgen. Er zijn veel voordelen om algenolie te kiezen boven omega-3 die uit vis wordt gewonnen. Ten eerste, de enige reden waarom vissen veel omega-3 PUFA’s bevatten is omdat ze in de eerste plaats algen eten. Algen zijn duurzaam, en overvloedig aanwezig in de meeste aquatische systemen.

Omdat de eerste bron van omega-3 PUFA’s microalgen zijn, zou je kunnen zeggen dat algen de primaire bron van DHA en EPA zijn. Een specifieke algensoort die bekend staat als Gigartina atropurpurea of “rode alg” wordt al sinds 300 voor Christus gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Moderne wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat het consumeren van rode algen virussen kan deactiveren.

Voordelen van plantaardige algenolie

Algenolie kiezen boven visolie is de beste optie voor vegetariërs en veganisten. De omega-3 vetzuren DHA, ALA en EPA komen in hoge hoeveelheden voor in algenolie. Een van de voordelen van de keuze voor algen is dat algenolie geen cholesterol of verontreinigingen bevat. Veel visoliën bevatten verontreinigingen zoals zware metalen waaronder lood, arsenicum en cadmium. In visolie kunnen andere giftige verbindingen zitten die hun gezondheidsbevorderende eigenschappen verminderen.

Algenolie is ook beter voor het milieu. Overbevissing ontstaat doordat de eigendomsrechten van de zee vaag zijn. Gretige vissers gebruiken trawlers die de bevolking van de oceaan decimeren. Kiezen voor algenolie boven visolie is de verantwoorde keuze voor de toekomst.

Is algenolie goed voor het haar?

Dierenliefhebbers over de hele wereld gebruiken visolie om hun geliefde honden een weelderige vacht te geven. Omdat de oorspronkelijke bron van de omega-3’s algen zijn, zou het consumeren van algen soortgelijke eigenschappen moeten hebben bij mensen.

Veel studies hebben aangetoond dat omega-3 de haargroei kan stimuleren en haaruitval kan verminderen. De studies werden uitgevoerd met visolie. Eén studie heeft echter vastgesteld dat de hoeveelheid omega-3 in algen vergelijkbaar is met visolie. Je zou de algenolie niet per se direct op je haar wrijven. In plaats daarvan voeg je het toe aan je dieet.

Omega-3 bijwerkingen van algenolie

Mensen vragen vaak of algenolie veilig is. Er zijn verschillende meldingen van bijwerkingen van visolie, maar niet specifiek van algenolie. Zoals alles in het leven gaat het om evenwicht. Als je te veel neemt kun je bijwerkingen krijgen zoals vitamine A vergiftiging, vooral als je algenolie toegevoegde vitamine A heeft.

Symptomen van vitamine A-vergiftiging zijn duizeligheid, misselijkheid en huidirritatie. Als je een omega-3 supplement van welke soort dan ook koopt, let dan op het vitamine A gehalte. In sommige gevallen blijkt het vet in visolie zure reflux en indigestie te veroorzaken. Ik weet niet zeker of dat ook geldt voor algenolie, want daar zijn maar weinig onderzoeken naar gedaan.

Nogmaals, het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je je aan de richtlijnen houdt en je niet overgeeft. Lijnzaadolie is een andere populaire omega-3 bron voor vegetariërs en veganisten en wordt in verband gebracht met een verhoogde stoelgang.

Ook visolie en andere omega-3 supplementen kunnen diarree veroorzaken. Om bijwerkingen van omega-3 supplementen te beperken moet je ze bij een maaltijd innemen en je houden aan de aanbevolen dagelijkse dosis.

Waarom algenolie kopen?

Het kopen van algenolie boven visolie is de beste optie voor vegetariërs en veganisten. De omega-3 vetzuren DHA, ALA en EPA komen in hoge hoeveelheden voor in algenolie. Jarenlang stond visolie centraal als het gaat om omega-3. Maar nu richten we ons op duurzamere vormen van DHA, ALA en EPA, zoals algenolie.

Toevallig zijn microalgen de oorspronkelijke bron van omega-3 voor de hele voedselketen. Daarom is algenolie net zo krachtig in heilzame omega-3 als visolie. Bovendien bevat hoogwaardige algenolie niet veel van de verontreinigingen die in sommige visoliën worden aangetroffen.

Algenolie is dus het beste?

Is algenolie net zo goed als visolie? In veel opzichten overtreft algenolie dus visolie in zuiverheid en duurzaamheid, en is het de belangrijkste keuze voor veganisten en vegetariërs. Natuurlijk blijft visolie voor velen een haalbare optie en biedt het een royale portie waardevolle omega-3 vetzuren. Hoe dan ook, algen zijn super interessant. Doe dus wat voor jou werkt en …pluk er de vruchten van!