Koen Schuurmans
Image default
Zorg

De top 3 meest gekozen beroepen in de zorg

In Nederland is de zorgsector één van de grootste werkgevers. Als je wilt werken in dit vakgebied kun je kiezen uit een grote diversiteit aan beroepen. Als je een tijd terug ‘Amersfoort zorg vacature’ zou hebben ingetikt in je zoekmachine, zou je nog lang niet zoveel zoekresultaten hebben gekregen als vandaag. Nu de zorgsector steeds groter wordt, springen er ook een aantal banen uit die het meest worden gekozen. In dit artikel bespreken we drie meest gekozen beroepen in de zorg. Deze beroepen vind je bijvoorbeeld in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen.

Verpleegkundige 

De meest gekozen baan in de zorg is verpleegkundige. Een algemeen verpleegkundige heeft verschillende werkzaamheden die te maken hebben met de zorg voor en behandeling van patiënten. Dit kunnen taken zijn zoals; het baden en aankleden van een patiënt, de medische verzorging van kleine wonden, het toedienen van medicijnen en het inbrengen van een infuus. Als verpleegkundige draag je bij aan het herstel en de verbetering van de gezondheidstoestand van de patiënten. Je werkt in verschillende zorginstellingen, van voorzieningen voor mensen met een handicap tot centra voor gerevalideerden. Je kunt je als verpleegkundige ook blijven ontwikkelen door te kiezen voor de verpleegkundige specialisatie.

Tandartsassistent

De op één na meest gekozen baan in de zorg dat van een tandartsassistent. Tandartsassistenten werken meestal in de praktijk van een tandarts of orthodontist, of in een tandheelkundig centrum. Als tandartsassistent voer je zelfstandig administratieve taken uit.  Je ondersteunt de tandarts of tandheelkundige bij bepaalde klinische behandelingen en geeft daarnaast ook veel voorlichting aan patiënten. Denk aan poets of flos voorlichting. De tandartsassistent heeft tandheelkundige kennis en beschikt over de communicatieve vaardigheden die nodig zijn om patiënten voor aanvang van de behandeling gerust te stellen. 

Huisarts

De huisarts is een onmisbare schakel in het zorgsysteem. De huisarts is de eerste zorgprofessional bij wie mensen met gezondheidsproblemen terecht kunnen. Als huisarts kom je dus een breed scala aan kwesties, vraagstukken en zorgklachten tegen. Je diagnosticeert, analyseert en onderzoekt de klachten en schrijft vervolgens een behandeling voor die volgens jou gepast is. Dit doe je ook tijdens het spreekuur. Als huisarts kun je patiënten ook medicijnen voorschrijven. Een patiënt met ernstige of gecompliceerde gezondheidsproblemen verwijs je door naar een medisch specialist op relevant vlak. Daar wordt verder onderzoek gedaan naar de meest geschikte behandeling. 

Werken in de zorg

Uiteraard zijn er nog talloze bekende en belangrijke banen in de zorg. Wil jij meer weten over werken in de zorg? Je kunt bij Jouwzorgbaan.nl terecht voor een Gooi en Vecht zorg vacature (en omstreken).