Koen Schuurmans
Image default
Mode en Kleding

3 tips voor het kiezen van het juiste zadel

Een zadel is één van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting wanneer je gaat paardrijden. Voor een goed zadel is vakmanschap nodig en een goed zadel gaat jarenlang mee. Dat maakt een zadel ook prijzig. Het is één van de duurste items in je rijuitrusting. En daarom wil je een goede keuze maken en een zadel kiezen dat past bij jouw figuur, dat van je paard en het doel waarvoor je het zadel gaat gebruiken.

Bedenk hoe je het zadel gaat gebruiken

Stap één bij het kiezen van een zadel is bepalen waar je het zadel vooral voor gaat gebruiken. Ben je een springruiter, of rij je dressuurconcoursen? Ga je vaak bosritten maken of maak je meerdere korte ritten op een dag? Wat je het vaakst doet bepaalt voor een groot deel welk zadel het beste bij je past. Lees je ook goed in op de verschillen tussen spring- en dressuurzadels, westernzadels en boomloze zadels.

Kies een ergonomisch zadel dat past bij de lijnen van je paard

Je moet lekker kunnen zitten in een zadel en je zadel moet je de juiste ondersteuning bieden. Tegelijkertijd moet ook je paard het zadel comfortabel kunnen dragen. Dat betekent dat je op zoek moet naar een zadel dat voor je paard niet schuurt of knelt. Probeer een zadel daarom eerst uit voordat je tot kopen overgaat of laat een zadel op maat maken.

Welke merken maken de beste zadels?

Net zoals met alle uitrusting zijn er wat zadels betreft een paar merken die er met kop en schouders boven uit steken. Zo kun je in je zoektocht niet om een Erreplus zadel heen. Deze Italiaanse zadelmaker heeft decennialange ervaring met het maken van kwaliteitszadels voor springen, dressuur en voor dagelijkse ritten. Erreplus zadels zijn uitgerust met de nieuwste technologieën waardoor zowel het paard als de ruiter  maximaal comfort ervaart.