Koen Schuurmans
Image default
Sport

Hoe de bokaal de meest bekende sportprijs werd

Bokaal is een woord dat je zeker tegen gaat komen wanneer je op zoek gaat naar sportprijzen voor het evenement dat je aan het organiseren bent. Bij veel aanbieders staat het zelfs apart vermeld op de website. Wat er vaak niet bij staat is wat een bokaal nu precies is. Dit wordt meestal niet echt uitgelegd. En dat terwijl bokalen de meest populaire sportbekers zijn die vandaag de dag bij sporten worden uitgereikt. Wat bokalen precies zijn en waarom ze zo populair zijn lees je in dit artikel.

Wat is een bokaal?

Een bokaal is een speciaal soort sportbeker. Je herkent een bokaal aan de twee grote oren aan weerszijden van de trofee. Vaak staat een bokaal op een voet. Die lijkt op marmer maar is meestal gemaakt van kunststof omdat dit een stuk goedkoper is. Bokalen worden meestal als op zichzelf staande prijs uitgereikt. Dus niet als onderdeel van een één-twee-drie prijsuitreiking. De meeste bokalen zijn zilver maar er zijn ook gouden uitvoeringen verkrijgbaar.

Waarom zijn bokalen zo populair?

Wanneer je een bokaal ziet, valt de vorm direct op. Dat komt omdat de bokaal als praalbeker al eeuwenlang wordt gebruikt. Vooral in religieuze kringen worden bokalen gebruikt bij allerlei ceremonies. Tot vandaag de dag kun je bokalen tegenkomen in kerken, synagogen en moskeeën. Vanaf ongeveer de tweede helft van de 19e eeuw werden deze bokalen als sportbekers gebruikt tijdens zeilwedstrijden en later ook in andere sporten. Het is immers makkelijker om een bestaand ontwerp te kopiëren en aan te passen dan om iets heel nieuws te verzinnen, nietwaar?

Wat kost een bokaal?

Wanneer je zelf een bokaal aan wilt schaffen om uit te reiken tijdens je evenement wil je natuurlijk wel weten wat je daarvoor betaalt. De waarheid is dat de prijzen voor bokalen enorm uiteen kunnen lopen. Kleine bokalen van goedkoop kunststof zijn al verkrijgbaar voor minder dan €10,-. Wil je een grote bokaal met edelmetalen dan ben je al gauw enkele honderden euro’s kwijt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!