Koen Schuurmans
Image default
Energie

Wat moet je doen om elektricien te worden?

Heb jij altijd al wat met elektra gehad en vind je het interessant om te zien hoe professionals met elektra omgaan? Misschien is het beroep elektricien wel wat voor jou! Je kunt als elektricien overal aan de slag. Woon je bijvoorbeeld in Leiden? Dan word je een elektricien in Leiden. Woon je in Zierikzee? Dan word je een elektricien in Zierikzee. Woon je in Den Haag? Dan word je een elektricien in Den Haag. Het punt is volgens mij wel duidelijk, als elektricien kun je overal aan de slag. Ben je enthousiast geraakt en benieuwd wat je moet doen om elektricien te worden? Lees dan snel verder! 

Studeren, studeren en nog een studeren

Het klinkt natuurlijk logisch, om als elektricien aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig. De meeste elektromonteurs volgen de opleiding elektrotechniek op mbo niveau twee of mbo niveau drie. Dit is vaak een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Het grootste voordeel hieraan is dat je direct al geld verdiend, terwijl je nog aan het studeren bent. Dit is uitzonderlijk, omdat veel studies die niet hebben en je bijvoorbeeld eerst vier jaar naar school moet en daarna pas echt geld kan gaan verdienen. Maar je bent er dan nog niet! 

Blijf jezelf verder ontwikkelen om het beste eruit te halen

Om elektricien te worden heb je dus een diploma nodig op mbo niveau drie. Als je je diploma binnen hebt kun je daarna twee dingen doen, aan het werk gaan of verder studeren. Je kunt ervoor kiezen om jezelf verder te ontwikkeln op mbo niveau vier en vervolgens door naar het hbo. Als je de hbo opleiding hebt afgerond, ben je meer bevoegd dan wanneer je de mbo niveau drie diploma hebt gehaald. Je mag dan net wat meer dingen doen als elektricien. Het ligt er maar net aan wat je wil en wat je kunt en waar je later gelukkig mee gaat worden. Uiteindelijk gaat het erom dat je plezier in je werk hebt, dat is het allerbelangrijkst.