Koen Schuurmans
Image default
Bedrijven

Wat is hardware as a service?

Hardware as a Service (HaaS), ook wel Device as a Service (DaaS), is een dienst waarbij er gebruik gemaakt wordt van een hardware device voor een vaste prijs per maand. Een voorbeeld van een hardware device is een laptop, smartphone of pc. Hardware as a service is vergelijkbaar met het leasen van hardware. Er wordt alleen betaald voor het gebruiken van het apparaat en niet voor het bezit. Als het contract is verlopen, wordt het apparaat weer ingenomen door de leverancier. Kortom, in plaats van apparatuur direct te kopen, is het mogelijk om via een IT-bedrijf apparatuur te huren op doorlopende basis.

Naast dat er een vaste prijs betaald wordt voor het gebruik van zo’n apparaat, zijn er ook verschillende services inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van het apparaat en eventuele reparaties en vervangingen. Daarnaast sluit elke partij een service level agreement (SLA) af waarin de verantwoordelijkheden zijn vastgelegd van elke partij.

Wat zijn de voordelen van hardware as a service?

Hardware as a service brengt meerdere voordelen met zich mee. Naast de feitelijke hardware en verschillende services, biedt hardware as a service veiligheid, lagere kapitaalkosten en de nieuwste apparatuur.  

Hardware as a service

Beveiliging

Daarnaast is er de mogelijkheid om het monitoren van systemen uit te besteden. Doordat het monitoren wordt uitbesteed kunnen er eventuele storingen voorspeld en voorkomen worden. In het geval dat er een storing bekend wordt, kan hier proactief naar gehandeld worden door bijvoorbeeld tijdig in te grijpen of vervangend apparatuur te leveren. Hierdoor kan een negatieve impact op de productiviteit en/of omzet voorkomen worden. Bovendien biedt hardware as a service verschillende diensten op het gebied van virussen en cyberaanvallen. Krachtige firewalls en virusscan technologieën worden ingezet en geüpdatet om ervoor te zorgen dat je uit handen blijft van cyberaanvallen en dat alle data veilig blijft.

Lagere kapitaalkosten

Een van de belangrijkste budgettaire voordelen van hardware as a service is dat het niet meer nodig is om geld te investeren in hardware. Omdat het een maandelijks abonnement is in plaats van een enorme investering vooraf, hebben de kosten van nieuwe apparatuur geen grote impact. Hierdoor kan je het geld wat bespaard is gebleven investeren in je bedrijf. Bovendien zorgt het er voor dat het kapitaal niet vastligt waardoor dit weer kan worden gebruikt voor andere projecten.

Nieuwste apparatuur

Een ander groot voordeel met hardware as a service is dat je over het algemeen beschikt over de meest geavanceerde hardware en technologie. IT bedrijf Utrecht is een specialist op het gebied van HaaS en DaaS waarbij ze ook alle administratie en communicatie met eindgebruikers uit handen nemen. Ideaal toch? Bekijk nu wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf.