Koen Schuurmans
Image default
Zakelijk

Waarom staal gebruiken erg handig is

Er zijn verschillende materialen waar je huizen mee kan bouwen. Een veelgebruikt materiaal is beton. Dit is erg stevig en gaat heel erg lang mee. Het is niet voor niets dat de meeste huizen allemaal van beton gemaakt worden. Hout is ook een veelgebruikt materiaal, maar is veel minder stevig dan beton. Naast beton is staal ook een goed materiaal om te gebruiken. Het kent veel voordelen. Wat zijn deze voordelen?

Sneller bouwen

Door staal te gebruiken, gaat het bouwproces veel sneller. Beton is iets dat moet drogen en dat kan flink wat tijd in beslag nemen. Ook het weer kan ervoor zorgen dat dat vertraging oploopt. Met staal heb je daar geen last van. Staal is niet aan weersinvloeden onderhevig en kan je direct gebruiken. Je kan dus flink doorwerken waardoor het bouwproces veel sneller gaat.

Lichtgewicht

Staal is veel minder zwaar dan beton, hout of steen. Daardoor zijn de transportkosten veel lager dan bij een van de andere materialen. Ook kan je staal van te voren al zoveel mogelijk in elkaar zetten. Sommige onderdelen worden in de fabriek al in elkaar gezet en worden vervolgens al in elkaar gezet vervoerd naar de bouwplaats. Staal is ook kleiner qua volume dan beton of steen. Je kan daardoor ook meer tegelijk vervoeren, wat de kosten ook laag houdt.

Onderhoudsvrij en duurzaam

Wanneer je staal gebruikt, is dit duurzamer dan hout of beton. Het is 100% recyclebaar en gaat jarenlang mee. Het is niet aan weersinvloeden onderhevig, waardoor de samenstelling niet verandert. Ook heeft staal een hogere isolatiewaarde, wat uiteindelijk weer ten goede komt aan de energierekening. Doordat staal onderhoudsvrij is en jarenlang meegaat, is het een populair materiaal in woningen. De laatste jaren zie je bijvoorbeeld steeds meer zwarte stalen deuren verschijnen in woningen. Het heeft een tijdloos karakter en vraagt weinig tot geen onderhoud.