Koen Schuurmans
Image default
Aanbiedingen

Troebel zwembadwater

Troebel zwembadwater?

Wie een zwembad heeft weet hoe het is als je niet regelmatig het zwemwater controleert. Het wordt troebel, witachtig of groen. Hoe voorkom je dat en hoe moet u zwembadwater helder maken? Er zijn meestal twee soorten problemen als u troebel zwembadwater hebt.

Zwembadwater helder maken

Als u een zwembad hebt en merkt dat het water witachtig wordt, is er waarschijnlijk iets mis met de chemische waardes van het zwemwater. Dit kan zijn door een te hoge of te lage zuurtegraad of een te lage of te hoge hoeveelheid chloor in het zwembadwater. Met een goede test waarmee je de waardes in het zwembad kunt meten kunt u dit probleem eenvoudig herstellen. De PH waarde (zuurtegraad) van het zwembad moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Het chloorgehalte moet tussen de 1 en 2 ppm/liter liggen. Dit herstellen vergt best veel tijd en moet regelmatig gecontroleerd worden. Ga er dan ook vanuit dat dit enkele weken in beslag kan nemen. Het zwembad een dag voor je poolparty helder krijgen zal niet lukken. Het is daarom dan ook belangrijk om dit zeer regelmatig te testen.

Een groene waas in het zwembad

Het tweede probleem dat kan ontstaan in uw zwembad is een groenachtige waas. Dit wordt veroorzaakt door dode algen. Deze algen zijn zo klein dat ze niet door het zwembadfilter eruit gefilterd kunnen worden. Een effectief middel tegen deze dode algen is een vlokkingmiddel. Dit vlokkenmiddel bindt de dode algen aan elkaar waarna ze door het zwembadfilter uit het water gezuiverd kunnen worden.

Zwembad onderhoud

Beide problemen met uw zwembad zijn energie en tijd kostende bezigheden om op te lossen. Het zou dan ook beter zijn om deze problemen te voorkomen. Maar hoe? De beste oplossing is het zwembad onderhoud regelmatig uit te voeren. Controleer regelmatig op zuurtegraad en hoeveelheid chloor in het water. U voorkomt dan dat u te laat bent met het verhelpen van de onbalans in het zwemwater. Naast de chemische balans van het zwemwater is ook het regelmatig schoonmaken van het zwembad een aanrader. Zo kunt u bijvoorbeeld met een zwembad stofzuiger makkelijk het vuil op de bodem van het zwembad verwijderen. Net als in uw huis zal u de bodem van het zwembad ook regelmatig moeten reinigen. Een duikbril en een doekje zijn dan niet effectief. Een zwembad stofzuiger is dat wel.Als u een zomer lang wil genieten van het zwembad zal u in de zomermaanden het water vaker moeten controleren en onderhouden dan in de winter.

Een zwembad onderhouden en goed schoon te houden is behoorlijk wat werk. Het voordeel is echter dat u na een warme dag op het werk een verfrissende duik kunt nemen. En dat is toch wel iets wat niet iedereen kan zeggen.

https://alleswater.nl/