Koen Schuurmans
Image default
Woning en Tuin

Traditionele huisbouwstijlen in Spanje

 

Als je naar Spanje wilt verhuizen, moet je natuurlijk wel weten in wat voor woning jij wilt gaan wonen en in welke plek. Je kan een huis kopen in Marbella bij Villa Nova of in Madrid. Het is ook goed om te bedenken in wat voor woning je wilt gaan wonen. In Spanje heb je veel traditionele huisstijlen. Lees het artikel verdere om de traditionele Spaanse bouwstijlen te ontdekken. Je wilt natuurlijk geen spijt krijgen van de woning die jij uitkiest! Ook komt een makelaar goed van pas wanneer je een woning wilt gaan kopen in het buitenland.

De Spaanse architectuur

De Spaanse architectuur wordt gekenmerkt door bouwstijlen van verschillende culturen. 

Zo heb je in Spanje Morse bouwstijlen die afkomstig zijn uit Noord-Afrika, maar ook uit de Romaanse cultuur. De Franse en Italiaanse bouwstijlen komen ook nog vaak voor in Spanje. De huizen zijn wel uniek, omdat ze ontwikkeld zijn op een Spaanse manier. Je kan de Spaanse architectuur herkennen aan de scherpe contrasten tussen licht en donker. Spaanse woningen hebben vaak ook dikke muren met een klein raampje. Dit doen ze om het zonlicht en de warmte buiten te houden. De stijlen die toegepast worden verschillen per regio. 

De Romaanse bouwstijl

In Spanje kan je nog veel Romaanse bouwstijlen vinden. De Romaanse stijl vind je vooral terug in in Catalonië en langs de pelgrimsroute naar Santiago. Er zijn nog veel traditionele Romaanse kerken te vinden in Catalonië en langs de pelgrimsroute naar Santiago. Een kenmerk aan de Romaanse bouwstijl is dat er voornamelijk ronde bogen, dikke muren en weinig ramen voorkomen. 

De Moren

In de tijd van de Moren is er ook veel Spaans erfgoed overgebleven. De Moren zorgden voor veel welvaart in Spanje. Het Moorse rijk was zeer intelligent in onder andere wiskunde, bouwtechniek en geografie. Een kenmerk van het Moorse rijk zijn de tegels of het structuurwerk in de tegels. Je kan veel Moorse architectuur vinden in het zuiden van Spanje. 

Renaissance

In de zestiende eeuw werd in Spanje onder invloed van de Renaissance een nieuwe stijl ontwikkeld. Veel Italianen en Spanjaarde hebben deze neiuwe stijl oergenomen. De stijl was vooral te kenmerken aan de ronde bogen, dorische, corinthische en ionische zuilen. De Renaissance greep terug op de bouwstijl die vroeger gebruikt werd in Rome. De Spanjaarden hebben dus veel en bijzondere bouwstijlen overgenomen. De overgenomen architectuur heeft wel zijn eigen Spaanse stijl gekregen waardoor veel bouwstijlen van andere culturen over zijn genomen door de jaren heen.