Koen Schuurmans
Image default
Woning en Tuin

Schimmel in de badkamer: Oorzaken en oplossingen

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem. Badkamers zijn vochtige ruimtes, wat de perfecte omgeving creëert voor schimmel om te groeien. Niet alleen is schimmel slecht voor de gezondheid, maar het kan ook muren, plafonds en vloeren beschadigen. Bovendien zijn de vlekken die schimmel achterlaat erg lelijk. Er zijn verschillende oorzaken van schimmel in de badkamer, maar er zijn ook oplossingen om dit nare en vieze probleem te verhelpen!

Wat is schimmel eigenlijk?

Als je zoals de meeste mensen bent, denk je waarschijnlijk niet veel na over de schimmel die in je badkamer ontstaat. Het is immers maar een onschadelijke stof die geen gevaar voor je gezondheid oplevert, toch?

Mis! Hoewel de meeste soorten schimmel inderdaad ongevaarlijk zijn, zijn er toch een paar die ernstige ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende soort schimmel die in badkamers wordt aangetroffen is zwarte schimmel, die sporen kan afgeven die hoesten, niezen en tranende ogen kunnen veroorzaken. In ernstige gevallen kan blootstelling aan zwarte schimmel zelfs tot longontsteking leiden. Dus als je de volgende keer schimmel in je badkamer ziet groeien, negeer het dan niet gewoon. Neem maatregelen om het zo snel mogelijk op te ruimen!

Schimmel

Waardoor krijg je schimmel in je badkamer?

Hoewel je het misschien niet beseft, is je badkamer de perfecte broedplaats voor schimmel. Schimmel houdt van vochtige, vochtige omgevingen, en je badkamer voldoet meestal aan die eis. Bovendien zijn schimmelsporen overal – ze zweven door de lucht en zetten zich af op oppervlakken. Als deze sporen in een geschikte omgeving terechtkomen, beginnen ze zich te vermenigvuldigen. Voor je het weet heb je een regelrechte schimmelplaag.

Dus wat kun je doen om dit te voorkomen?

Ten eerste, zorg ervoor dat je badkamer goed geventileerd is. Laat de afzuigventilator draaien tijdens en na het douchen, en zet indien mogelijk een raam open. Je moet ook oppervlakken schoon en drooghouden, want schimmel heeft het moeilijker om vat te krijgen op schone oppervlakken. Vergeet tenslotte niet je douchegordijnen, handdoeken en vloerkleden regelmatig schoon te maken. Een beetje moeite kan al een heel eind helpen om schimmel op afstand te houden.

Schimmel badkamer verwijderen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je merkt een verdachte zwarte vlek op de muur van je badkamer en beseft met een zinkend gevoel dat je schimmel hebt. Schimmel is niet alleen ontsierend, maar kan ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid, dus het is belangrijk er zo snel mogelijk iets aan te doen. Er zijn een paar schimmelverwijderingssprays op de markt, maar je kunt ook een paar doe-het-zelf oplossingen proberen. Je kunt bijvoorbeeld gelijke delen azijn en water in een spuitfles mengen en hiermee de getroffen plek plaatselijk behandelen. Laat het een paar uur staan, schrob dan met een borstel of spons en spoel af met schoon water. Zet wel een raam open terwijl je bezig bent om de ruimte te ventileren. Met een beetje ellebogenwerk zou je van de schimmel af moeten kunnen komen en je badkamer er stralend schoon uit moeten laten zien. Zo kun je dus schimmel badkamer verwijderen.