Koen Schuurmans
Image default
Winkelen

Wat zijn LED-spots?

Sinds het bekendheid heeft gekregen, is LED-technologie snel doorgedrongen in bijna elke sport van de verlichtingsindustrie, en LED-alternatieven voor bijna elk gloeilamp ontwerp zijn nu overal verkrijgbaar. Spotlights zijn geen uitzondering. LED verlichting spots zien eruit en werken op precies dezelfde manier als uw oude halogeen- of gloeilampen, maar gebruiken moderne LED-technologie als primaire lichtbron. Dit brengt een hele reeks voordelen met zich mee, van lagere bedrijfs- en vervangingskosten tot verschrompelde energierekeningen en het bevredigende gevoel bij te dragen aan een schonere planeet.

Waarom zou ik overstappen op LED-spots?

Voor velen is de belangrijkste belemmering om over te stappen op led-lampen zowel een gebrek aan informatie als de verkeerde indruk dat led duurder is en uiteindelijk inferieur aan oudere technologieën. Dit was misschien enkele jaren geleden waar, maar vandaag de dag bootsen LED-lampen de warme gloed en helderheid van uw oude gloeilampen feilloos na, terwijl ze ook tot 90% besparen op uw verlichting rekening. Ondanks de iets hogere initiële kosten, kunnen LED-spots zichzelf terugbetalen door middel van lagere energiekosten binnen een jaar of minder, dus als je bedenkt dat LED-lampen zijn ontworpen om 20-50x langer mee te gaan dan traditionele gloeilampen, zijn de potentiële besparingen met hen kan enorm zijn. Als algemene regel gebruiken LED-lampen ongeveer 10% van de energie van gloeilampen, zoals aangegeven door hun equivalente wattages.

Wat is kleurtemperatuur en waarom is het belangrijk?

De warme gloed van een gloeilamp wordt volledig bepaald door de technologie. Gloeilamp werkt, zoals de naam al aangeeft, door warmte door een metalen (normaal gesproken wolfraam) gloeidraad te persen die vervolgens opwarmt en gloeit. Daardoor ontstaat er licht en krijgt de lamp tegelijk zijn onmiskenbare warme kleur. Hoewel halogeenlampen anders werken, hebben ze ook een vergelijkbare warme gloed. Een van de vele voordelen van LED is echter dat het een hele reeks kleuren kan nabootsen, van het warme wit van traditionele gloeilampen tot helderdere, wittere, moderne equivalenten en nog veel meer.

Kan ik mijn LED-spots dimmen?

Natuurlijk is het dimmen van LED-lampen niet zo eenvoudig als het dimmen van een gloeilamp of halogeenlamp. LED-technologie vereist andere omstandigheden om correct te dimmen.