Koen Schuurmans
Woning en Tuin

Onderhoud van standaard vliegenramen (horren)

Alle typen vliegenramen (horren) gaan jarenlang mee. De gebruikte materialen zijn nagenoeg onderhoudsvrij. De profielen zijn meestal van aluminium. Het gaas is ongevoelig voor vocht en kleurvast. Wind, regen, hagel of harde wind hebben geen effect op die materialen, waardoor de horren prima in conditie blijven.

De horren kunnen dus probleemloos het hele jaar blijven hangen.

Er wordt wel aangeraden om regelmatig het stof en vuil te verwijderen. Haal daarvoor de vliegenramen (horren) uit het kozijn, neem ze af met een vochtig doekje of een stofzuiger met borstel en plaats ze dan terug.

Vliegenramen (horren) opbergen

Niet iedereen vindt het prettig om de in- en voorzethorren het hele jaar in het kozijn te laten zitten. Dat is ook niet nodig, want in de winter en herfst, als het insectenseizoen voorbij is, hebben ze geen enkele functie. Je kunt de vliegenramen (horren) het beste opbergen op een plek waar ze niet kunnen beschadigen. Leg ze plat op een vlakke ondergrond of zet ze tegen een muur. Let in elk geval op dat er geen scherpe voorwerpen tegen het gaas aan kunnen komen, want dat kan dan gaan scheuren.

Onderhoud van luxe vliegenramen (horren)

Luxe systemen om insecten buiten de deur te houden, zoals schuifhorren en plissé vouwramen, kunnen in de winter niet worden opgeborgen. De bewegende delen van deze systemen hebben af en toe wat onderhoud nodig. Bij een schuifvliegendeur is het belangrijk dat de bovenste geleiderail regelmatig met een stofzuiger wordt schoongemaakt.

Als zich daar vuil ophoopt zal de hor minder soepel schuiven. Bij plissé vouwramen wordt aanbevolen om de kettingen elke drie maanden te smeren met een droge siliconenspray. Daarmee wordt voorkomen dat het systeem vastloopt.