Koen Schuurmans
Image default
Gezondheid

Nieuwe inzichten over hoogsensitiviteit

Er zijn gelukkig steeds meer wetenschappelijke artikelen over hoogsensitiviteit. Dit is natuurlijk een geweldige stap, omdat hoogsensitiviteit vaak wordt afgedaan als onzin. Dit is oneerlijk voor de grote groep mensen die hier mee te maken hebben. Namelijk een op de vijf personen heeft te maken met hoogsensitiviteit. Wil je alles weten en leren over hoogsensitiviteit, kijk dan eens naar het hoogsensitiviteit boek van Marjolein Berendsen. Marjolein geeft je alle tips en leert je hoe je van hoogsensitiviteit je grootste kracht kunt maken. 

Weetjes over hoogsensitiviteit

Wist je dat hoogsensitiviteit aangeboren is? Veel mensen denken dat hoogsensitiviteit komt door bijvoorbeeld een slechte jeugd, of bepaalde ervaringen tijdens je leven. Dit is dus niet zo. Hoogsensitiviteit heb je al vanaf je geboorte. Er is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat het brein van hoogsensitieve personen anders werkt. Hoogsensitieve personen maken alles veel intenser mee en beleven de wereld op een andere manier. Stel je voor, je hebt een relatie met een persoon die hoogsensitief is en jullie krijgen samen een kindje. De kans is dan groot dat jullie kind ook hoogsensitief is. Het zit namelijk in het DNA van een van de ouders. 

Heeft iedereen last van hoogsensitiviteit

Wanneer je als persoon hoogsensitief bent, dan hoeft dit niet direct te beteken dat jij hier ook problemen door ervaart in het dagelijks leven. Het kan namelijk heel goed zijn dat jij er goed mee om kan gaan. Je kan het zelfs heel goed in je voordeel gaan gebruiken. Vaak zien we ook dat hoogsensitieve personen hele goede en intense vriendschappen opbouwen. Dit komt doordat je als hoogsensitief persoon de vriendschap echt diep van binnen voelt en dit goed wilt onderhouden. 

Het eerste uitgebrachte onderzoek

In 1997 is het eerste artikel verschenen over hoogsensitiviteit. Dit artikel is geschreven door Elaine Aron. In dit artikel werd eindelijk aandacht besteed aan de manier waarop hoogsensitieve personen de wereld beleven. Vanaf dit moment zagen wij eigenlijk dat er steeds meer acceptatie kwam. Echter zijn we er nog lang niet. Er wordt nog steeds over hoogsensitieve personen gedacht dat ze zich aanstellen. Door het geven van trainingen en voorlichting hopen wij dat dit steeds minder wordt. Wanneer je problemen hebt met jouw hoogsensitiviteit, twijfel dan zeker niet om hulp te gaan zoeken.  Er zijn namelijk net zoals jou nog veel meer mensen die hoogsensitief zijn. Alleen kan de een daar soms wat makkelijker mee omgaan als de ander. Schaam je er in elk geval niet voor en maak van jouw hoogsensitiviteit een goede eigenschap.