Koen Schuurmans
Woning en Tuin

Moet je een laminaatvloer behandelen?

Laminaat is een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke vloer, maar niet geheel onderhoudsvrij. Wanneer je beslist om laminaat te kopen, is het van belang dat je wel iets doet aan onderhoud. Denk daarbij aan regelmatig reinigen. Hiermee kan je snelle vorming van krassen en schade voorkomen.

Bescherming van melamime

Een laminaatvloer behoeft geen behandeling zoals een massieve houten vloer. Toch is onderhoud belangrijk om laminaat een zo lang mogelijk levensduur te geven. Laminaat beschikt over een laag met het zogeheten melamime. Dat is een chemische verbinding. Het beschermt de onderliggende delen tegen schade, vuil en water.

Deze laag hoeft overigens niet bijgewerkt te worden. In tegendeel, wanneer je deze laag zou schuren, verkort je de levensduur van het laminaat aanzienlijk. De toplaag is dus niet geschikt voor behandeling of bijwerking. Het is wel geschikt voor onderhoud met een zorgvuldig gekozen laminaatreiniger.

Onderhoud

Een laminaatreiniger is dus het speerpunt van laminaat-onderhoud. Deze reiniger werkt krassen grotendeels weg en de vloer wordt gereinigd zonder de toplaag aan te tasten. Doorgaans bevatten deze reinigers geen schadelijke ingrediënten.

In het kielzog van de laminaatreiniger, kan je ervoor kiezen zogeheten ‘wax & clean’ in te zetten voor het onderhoud.

Deze wax geeft de beschermende toplaag melamime nog eens extra ondersteuning bij de weerstand tegen schade, vuil en water.

Handleiding en deurmatten

Lees altijd goed de handleiding van je vloer door, voor je aan de slag gaat met het onderhoud. Ook loont het, met het oog op de levensduur, om deurmatten bij de voor- en achterdeur te leggen. Zo beperk je voor vuil de kans nog verder om schade te kunnen veroorzaken.