Koen Schuurmans
Woning en Tuin

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Het spotje van de Rijksoverheid blijft makkelijk in je hoofd hangen. Al een aantal jaren zorgt het ministerie van Veiligheid en Justitie ervoor dat mensen worden gewaarschuwd via radio en tv in inbraakgevoelige periodes.

Dit is natuurlijk niet zonder reden. Je kunt zelf een aantal dingen doen om de kans op inbraak te verkleinen.

Waar moet je aan denken?

Sluit ramen en deuren, laat altijd een lamp aan, zorg voor goede buitenverlichting, zorg voor goedgekeurde sloten. Zomaar een aantal tips uit de campagne. Een aantal tips bestaan uit een kleine moeite waar je vooral even aan moet denken, zoals je deur op slot doen als je weggaat.

Het zorgen voor goedgekeurde sloten is wel iets om even extra aandacht aan te schenken. Het gaat hierbij om sloten en sluitingen met een veiligheidscertificaat of zogenaamde veiligheidssloten. Sloten met een SKG logo (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) voldoen aan de kwaliteitseisen.

Kijk eens of jouw buitendeuren voorzien zijn van een veiligheidscilinder, liefst in combinatie met veiligheidsbeslag. Het SKG logo moet je altijd aan de buitenkant kunnen zien, zonder iets los te hoeven halen. De inbraakwerendheid wordt met sterren aangegeven: een SKG logo met twee of drie sterren kun je zelfstandig gebruiken, een product met één ster moet je altijd combineren met nog een ander product.

Mocht jouw hang- sluitwerk niet voorzien zijn van een logo dan is het verstandig om dit aan te passen, bij voorkeur met producten voorzien van minimaal twee SKG sterren. Kies dan ook meteen voor een slot met sleutelcertificaat, waardoor je beschermd bent tegen kopiëren. Op deze manier maak je het ze zeker niet te makkelijk.

https://www.veiligheidsslotenshop.be