Koen Schuurmans
Image default
Gezondheid

Hoe wordt Propolis gemaakt?

Propolis is een natuurlijke stof die bijen gebruiken om kieren en gaten in hun netelroos te dichten. Het is gemaakt van een mix van bijenwas, hars en stuifmeel, die de bijen verzamelen van planten. De exacte samenstelling van propolis hangt af van de planten die beschikbaar zijn voor de bijen, maar het bevat meestal antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en andere heilzame stoffen. In de korf werkt propolis als een soort lijm, die de korf bij elkaar houdt en de bijen beschermt tegen plagen en ziekten. Bij medicinaal gebruik kan propolis helpen bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder koortsblaasjes, wonden en gastro intestinale problemen. Het wordt ook vaak gebruikt als een booster voor het immuunsysteem. Propolis is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder vloeibaar extract, capsules, zalf en zuigtabletten. De beste manier om propolis te gebruiken, hangt af van de aandoening die wordt behandeld. Voor de meeste mensen is propolis veilig in gebruik. Sommige mensen kunnen er echter allergisch voor zijn. Als je bijwerkingen ervaart na het gebruik van propolis, stop dan met het gebruik en neem contact op met je arts.

Hoe bewaar je propolis?

Als je propolis hebt, vraag je je misschien af ​​hoe je het moet bewaren. Zorg er eerst voor dat de propolis schoon en droog is. Als er was of ander vuil op het oppervlak zit, verwijder dit dan voorzichtig met een zachte doek. Zoek vervolgens een donkere glazen container met een goed sluitend deksel. Plaats de propolis in de container en sluit deze goed af. Bewaar de container op een koele, donkere plaats, zoals een kast of pantry. Propolis gaat enkele maanden mee als het op de juiste manier wordt bewaard. Als je klaar bent om de propolis te gebruiken, haal je hem gewoon uit de container en rasp of hak je hem in kleine stukjes. Voeg het toe aan je favoriete honing recept of geniet er direct van!

Wat zijn de voordelen van het gebruik van propolis op wonden?

Tegenwoordig is propolis verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder zalven, crèmes en oplossingen. Wanneer toegepast op wonden, kan het helpen om het genezingsproces te versnellen door het gebied te beschermen tegen infectie en celgroei te bevorderen. Bovendien is bekend dat propolis ontstekingsremmende en pijnstillende effecten heeft, wat kan helpen pijn en zwelling te verlichten. Om deze redenen is propolis een effectieve behandeling voor kleine snijwonden, brandwonden en ander huidletsel. Het is ook aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van koortslippen en kan helpen om het genezingsproces te versnellen.

Tip: propolis koop je voordelig bij Natuurlijk Westland.