Koen Schuurmans
Image default
Financieel

Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig als zzp’er?

Als zzp’er werk je voor jezelf. Dit houdt in dat je geen baas of leidinggevende hebt die jou voorziet van een maandelijks salaris. In het geval van bijna alle zzp’ers heb je hoe dan ook geen vast maand bedrag. De producten of de diensten die jij zelf levert in combinatie met de prijzen die jij hier voor vraagt is wat je verdient. Dit betekent dus dat als je als zzp’er om wat voor reden dan ook tijdelijk je werk niet, of niet volledig kunt uitvoeren je ook tijdelijk zonder inkomen kan komen te zitten. Daarom is het als zzp’er erg handig jezelf te voorzien van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er?

Zoals gezegd werk je als zzp’er voor jezelf. Je levert bepaalde diensten of producten aan klanten en het geld dat je hieruit haalt is het geld waarvan je leeft. Wanneer je als zzp’er tijdelijk arbeidsongeschikt raakt kun je dus tijdelijk niet werken. Je krijgt dan uiteraard niet doorbetaald. Jouw klanten betalen je immers voor de diensten of producten die je levert. Daarom is het als zzp’er erg handig, en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het kan de beste overkomen dan je ineens een gebroken been oploopt of een ziekte krijgt waardoor je tijdelijk je werk niet kunt uitvoeren. Je vaste lasten moet je alsnog betalen. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt in ieder geval een gedeelte van het bedrag dat je onder normale omstandigheden binnen zou halen vergoedt. Zo weet je ten alle tijden dat je in ieder geval je vaste lasten kunt betalen. Zeker voor beroepen als Advocaat, Tandarts, Fysiotherapeut kan een aov handig zijn. Maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de bouw is ook heel gebruikelijk. Dit omdat de risico’s op arbeidsongeschiktheid daar groter zijn. 

Hoe gaat een AOV voor zzp’ers in zijn werking?

Als je als zzp’er uiteindelijk de beslissing genomen hebt een AOV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, kun je hiervoor contact opnemen met je verzekering. De vragen die je hebt kun je hier stellen. Vervolgens is het de bedoeling dat je bepaalt hoeveel euro je als premie gaat betalen. De premie is het bedrag dat je voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt aan je verzekering op maandbasis. Hoe hoger de premie is die je kiest te betalen, hoe groter het deel van jou inkomsten is dat gedekt zal worden als je arbeidsongeschikt raakt. De maximum van wat er vergoed kan worden is meestal 80% van het bedrag dat je normaal zou verdienen. Je kiest jouw premie uit en op basis hiervan krijg je ene vergoeding als je arbeidsongeschikt raakt. Voor een zzp’er is dit belangrijker dan voor iemand in loondienst, simpelweg omdat je volledig van jezelf afhankelijk bent. Je hebt met een AOV als zzp’er dus de garantie niet volledig zonder inkomsten te zitten als je ooit arbeidsongeschikt raakt.