Koen Schuurmans
Image default
Energie

Energietransitie

De energietransitie houdt Nederland dagelijks bezig. Dit geldt zeker ook voor het noorden van het land, daar waar de gaskraan daadwerkelijk dichtgedraaid wordt. Juist daar kan het effect van de energietransitie extra voelbaar zijn. Denk alleen maar aan het aantal mensen dat hun baan zal verliezen, een aantal dat zomaar op kan lopen richting de twintigduizend. Gaat dit gebeuren en zijn hier oplossingen voor?

 

Energietransitie raakt het noorden het meest

De transitie heeft voor Groningen, Friesland en Drenthe dus verstrekkende gevolgen. Dat is precies de reden dat een aantal van de grotere plaatsen – Leeuwarden, Groningen, Emmen en Assen- de koppen al bij elkaar hebben gestoken en al contact hebben gezocht met regio’s die eerder met grote veranderingen op economisch vlak te maken kregen. De genoemde plaatsen wensen niet verrast te worden door de gevolgen van de energietransitie. De genoemde plaatsen werken achter de schermen ondertussen aan een actieplan op welke wijze ze het hoofd kunnen bieden aan de gevolgen van de energietransitie.

 

De noordelijke plaatsen kijken verder dan Nederland en schakelden ook al Europese hulp in. Wij zijn niet het enige land waarbij de energietransitie een grote rol speelt. Zo is ook contact gezocht met het Joint Research Centre. De specialisten van dit bureau begeleiden vaker gebieden die met een ingrijpende transities te maken kregen en specifiek waardoor veel arbeidsplaatsen verloren gingen. Wat dat betreft hoopt het noorden zich straks enigszins te kunnen spiegelen aan de Finse stad Oulu.

 

Transitie leverde extra banen op

Oulu? Jawel, want deze stad in Finland is het bedrijf Nokia vertrokken, dit bedrijf zorgde voor veel banen in de regio, maar is vertrokken door nieuwe regelgevingen. Waar men zich in Oulu van bewust werd was dat weliswaar het bedrijf Nokia vertrok, maar daarmee niet alle technische kennis. Veel oud werknemers van Nokia vonden nieuwe mogelijkheden in de gezondheidszorg wat uiteindelijk leidde tot extra banen.

Energietransitie is een gouden kans

De transitie biedt dus wel degelijk kansen voor het noorden. Wellicht kan het zich spiegelen aan Oulu, zoals er meer voorbeelden zijn van transities die op langere termijn juist een zegen bleken voor een bepaald land of een bepaalde regio. Het noorden zou de transitie dus kunnen benutten om iets bijzonders te gaan doen. Sterker nog, het is een gouden kans.