Koen Schuurmans
Image default
Beauty en verzorging

De oorzaken van tandverkleuring en de oplossing hiervoor

Het moment waarop je iemand voor het eerst ontmoet, is bepalend voor hoe ze je zullen beoordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat 60% van de mensen zich onbewust aangetrokken voelt tot iemand met een mooie lach en verzorgde witte tanden. Je gesprekspartner analyseert je uitstraling, waaronder je glimlach, ogen en gebit. Tandverkleuring is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Dit kan enige onzekerheid met zich meebrengen en mede hierdoor je kansen op sociaal gebied en zakelijk gebied verkleinen. Er zijn verschillende oorzaken die bijdragen aan verkleuring van tanden.

4 belangrijke oorzaken van tandverkleuring

  1. Voeding en dranken: Veel voedingsmiddelen en dranken, zoals koffie, thee, rode wijn en frisdrank, kunnen de tanden verkleuren. Zij bevatten zuren en suikers die zich in de poriën van je tanden kunnen vastzetten en verkleuring of tanderosie veroorzaken.
  2. Roken: Roken is een belangrijke oorzaak van tandverkleuring. Tabaksrook bevat niet alleen schadelijke stoffen voor je longen maar ook stoffen die je tanden verkleuren en je tandglazuur aantasten, waardoor verkleuring verergert.
  3. Veroudering: Naarmate we ouder worden, verliest je tandglazuur zijn helderheid en dikte, wat resulteert in verkleuring van de tanden. In sommige gevallen is deze verkleuring plaatselijk in de vorm van vlekjes.
  4. Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen en medicijnen kunnen tandverkleuring veroorzaken. Bijvoorbeeld, de aanwezigheid van bepaalde bacteriën in de mond of het gebruik van bepaalde antibiotica kunnen tandverkleuring veroorzaken.

Voorkomen dat je tanden verkleuren

Om tandverkleuring te voorkomen, is het belangrijk om een gezonde mondhygiëne te hebben, gezonde voeding en dranken te consumeren en te stoppen met roken. In sommige gevallen kan professionele tandheelkunde nodig zijn om de verkleuring te verwijderen.

Help jezelf met het juiste tandenbleek product

Speciale producten kunnen je ook helpen om je tanden witter te maken. Ouder worden en genetische factoren kunnen leiden tot verkleuring van de tanden, maar dit betekent niet dat je het moet accepteren. Tanden bleken is een snelle uitkomst, hoewel sommige mensen er huiverig voor zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een product dat aan Europese veiligheidseisen voldoet, zoals whitening strips. Deze bleek strips kunnen je tanden aanzienlijk witter maken en zijn ook voordelig. Tevens zijn ze gemakkelijk te gebruiken.

Neem tandverkleuring serieus

Het is belangrijk om tandverkleuring serieus te nemen, aangezien het niet alleen invloed heeft op de uiterlijke verzorging, maar ook op de tandgezondheid en het zelfvertrouwen. Het is raadzaam om regelmatig een tandarts te bezoeken om tandverkleuring en andere mondproblemen te voorkomen.