Koen Schuurmans
Image default
Zakelijk

Aanschaffen van sportverlichting? Let hierop!

Sta jij op het punt om sportverlichting aan te schaffen voor jouw ruimte? Dan is het zeker goed om dit artikel aandachtig te bestuderen. In dit artikel zullen we namelijk stilstaan bij een aantal factoren waar je op moet letten als je besluit om verlichting voor jouw ruimte aan te schaffen. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde keuze zult maken bij het aanschaffen van deze prachtige verlichting.

Let op de normen voor het aanschaffen

Als je besluit om sportverlichting aan te schaffen is het goed om op een aantal factoren te letten. Hierbij moet je voornamelijk voldoen aan de NEN-norm. Dit is namelijk een minimale eis waaraan voldaan dient te worden. Het overige is slechts advies en is niet per se van toepassing. De Europese Unie heeft namelijk normen gesteld voor luxwaarden als het gaat om binnenverlichting voor sporthallen. In de norm NEN-EN 12464-1:2011 is vastgelegd wat de luxwaarden zijn die gehanteerd moeten worden. Deze variëren tussen de 300 en de 500 lux. Lees dit daarom altijd goed door voordat je achteraf niet voldoet aan de criteria van de NEN.

Het krijgen van subsidie

Tot slot is het ook goed om te weten dat er drie subsidies zijn die van toepassing zijn op verlichtingsproducten. Hierbij kun je een onderscheid maken tussen het EIA (Energie-investeringsaftrek) die gemiddeld 45% voordeel oplevert, KIA (Kleinschaldigheidsinvesteringsaftrek) die afhankelijk is van de investering en de subsidieregelingen voor sportverenigingen die gemiddeld 35% profijt oplevert.