Koen Schuurmans
Image default
Tuin en buitenleven

Welk hout brandt het langst?

De zomer is in volle gang en we maken weer volop gebruik van onze kachels. Maar welke houtsoort is eigenlijk het meest geschikt om te gebruiken? Dit is een belangrijke factor voor een goede werking van je kachel of haard. Het type hout dat je kiest, heeft invloed op de manier waarop het brandt en hoeveel warmte het produceert. In dit artikel zullen we verschillende houtsoorten bespreken die langdurig branden en tevens aangeven welke houtsoorten absoluut niet geschikt zijn voor gebruik in de haard. Blijf lezen en veel plezier!

Houtbriketten

Houtbriketten zijn gemaakt van samengeperste stukjes hout die overblijven uit de houtindustrie. Veel mensen gebruiken briketten omdat ze beter branden dan andere soorten hout. Het enige nadeel is dat houtbriketten meestal duurder zijn dan gewoon haardhout. Je kunt bij Nordicwoods een pallet geperste houtblokken kopen, hier kun je fijn je huis mee verwarmen.

Naald of loofhout als stookhout

Je kunt zowel naaldhout als loofhout in een kachel gebruiken. Maar voor een open haard is het veiliger om loofhout te gebruiken. Naaldhout maakt een sissend en knetterend geluid bij verbranding, omdat er meer houtgassen in zitten. Sommige stukjes hout kunnen zelfs wegspringen, wat gevaarlijk is in een open haard. Let ook op bij naaldhout met veel hars, want dat kan roet veroorzaken in de schoorsteen en vonken tijdens het branden. Loofhout produceert sneller houtgassen, waardoor er bijna nooit stukjes hout knetteren of wegspringen tijdens het stoken. Voor een open haard kun je het beste rustig brandend loofhout gebruiken, zoals beukenhout of hout van fruitbomen. Of je kunt een pallet eikenhout kopen. Dit is een stuk handiger.

Geen geverfd of behandeld hout stoken

Je moet geen hout in je haard gebruiken dat geverfd of behandeld is. Als je dit soort hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen vrij. Dat is niet goed voor het milieu en kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Hetzelfde geldt voor huishoudelijk afval en spaanplaten als je ze verbrandt.

De perfecte maat

Om een optimaal brandproces te garanderen, is het belangrijk om de juiste grootte van houtblokken te kiezen. Een houtblok dat te klein is, zal snel opbranden, terwijl een te groot houtblok moeilijk aan te steken is. De ideale grootte hangt af van de afmetingen van je kachel of open haard. Voor een gemiddelde houtkachel of open haard in Nederland is een houtblok van 25 tot 30 centimeter het beste. Daarnaast speelt ook de dikte van het hout een rol. Een dikte van ongeveer 10 tot 15 centimeter werkt goed. Met deze afmetingen past het houtblok zo goed mogelijk in de kachel en zal het niet te snel opbranden.