Koen Schuurmans
Image default
MKB

Showroomverlichting. Vaak onderschat maar toch zo belangrijk!

Het verlichten van een showroom, winkel of etalage is erg belangrijk voor de juiste uitstraling en een goede productpresentatie. Ook heeft de verlichting invloed op bijvoorbeeld de verblijfsduur van klanten in een winkel en de overzichtelijkheid. Het is in een donkere winkel of showroom bijvoorbeeld lastig om producten te vinden. Belangrijk is dus om met de verlichting in te spelen op de wensen en behoeftes van de klant. Jammer genoeg wordt de verlichting binnen showrooms nog vaak als een bijzaak gezien. Als de ruimte maar verlicht is, hoor je veel ondernemers roepen, jammer genoeg hebben ze het bij het verkeerde eind.

Om jou voldoende informatie te geven over verlichting binnen jouw showroom of winkel zullen we in dit artikel ingaan op de meest gebruikte soorten verlichting binnen winkels en waarom deze zo geschikt zijn. Ook zullen we kort ingaan op belangrijke zaken waar op moeten worden gelet bij de aanschaf van de verlichting. Allereerst gaan we in op de meest voorkomende soort verlichting, namelijk LED Railverlichting.

LED railverlichting

Misschien wel de meest gebruikte soort verlichting binnen winkels en showrooms is railverlichting. Dit is ook niet gek aangezien dit type verlichting zeer flexibel is. Binnen railverlichting kan er onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten, namelijk 1-fase railverlichting en 3-fase railverlichting.

1-fase railverlichting bestaat uit een railsysteem wat op bepaalde oppervlaktes kan worden bevestigd. Dit kan een schuine wand zijn maar meestal wordt de rails gemonteerd aan het plafond.

In de rails kunnen vervolgens LED spots worden geplaatst. Het praktische aan het gebruik van railverlichting is de mogelijkheid om de spots binnen de rails te verplaatsen. Op deze manier is het dus mogelijk om op een kostenbesparende manier verlichting aan te leggen in jouw gehele winkel of showroom. Indien je behoefte hebt aan licht op een andere locatie in de winkel, om bijvoorbeeld een nieuw paar sneakers uit te lichten, dan kan er simpelweg geschoven worden met de spots.

Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere soorten verlichting die slechts op één locatie gemonteerd kunnen worden.

Het is met 1-fase railverlichting mogelijk om meerdere spots in de rails te plaatsen, echter kunnen deze niet afzonderlijk van elkaar bediend worden. Iets wat bij 3-fase railverlichting wel mogelijk is, maar daar later meer over. Het is bij 1-fase railverlichting dus niet mogelijk om sommige spots te dimmen en andere fel te laten schijnen.

Het andere type railverlichting is een 3-fase spanningsrail. Maar waarom zou je als ondernemer nu precies een 3-fase spanningsrail kopen? De reden om voor 3-fase railverlichting te kiezen is door de groeiende flexibiliteit. Net als bij 1-fase railverlichting kunnen de spots afzonderlijk van elkaar worden verplaatst, het grote voordeel van dit type is dat de spots ook afzonderlijk van elkaar kunnen worden bediend. Het is dus mogelijk om bijvoorbeeld één of meerdere lampen te dimmen. Op deze manier heb je als ondernemer nog meer flexibiliteit op het gebied van de verlichting binnen je winkel of showroom. Hieronder alle voordelen van het gebruik van een 3-fase spanningsrail nog eens op een rij:

  1. Geen ingewikkelde installatie. Er kan vanuit een enkel spanningspunt een grote rails worden aangelegd waardoor een groot oppervlak verlicht wordt
  2. Een 3-fase railsysteem is erg flexibel. Doordat de lampen onderling kunnen worden verplaatst en gedimd wordt er een erg flexibel railsysteem gecreëerd wat geschikt is voor meerdere toepassingen.
  3. Een 3-fase railsysteem is erg duurzaam door het gebruik van die-cast aluminium.
  4. Het railsysteem is universeel te gebruiken in combinatie met alle soorten verlichting

LED Banaanspots

Een ander veelgebruikt type verlichting binnen showrooms of winkels is de LED banaanspot.

Deze inbouwspot voor op het plafond bestaat uit één LED lamp die meerdere richtingen op kan worden gedraaid. Waar een traditionele spot slechts één richting op kan schijnen is het bij een banaanspot mogelijk deze 360 graden te draaien. Op deze manier biedt dit type verlichting veel flexibiliteit voor ondernemers aangezien zij met één banaanspot meerdere invalshoeken kan creëren. Naast deze verschillende invalshoeken biedt een LED banaanspot ook een hoge kleurenechtheid waardoor deze perfect geschikt is voor het belichten van producten.

Het grote nadeel van een banaanspot is dat deze meestal ingebouwd dienen te worden. Op deze manier lever je als ondernemer toch een beetje in op het gebied van flexibiliteit.

LED Downlichters

De derde meest gebruikte vorm van verlichting binnen een showroom of een winkel is doormiddel van LED downlichters. Dit type verlichting biedt een lange levensduur en een zeer laag energieverbruik. Ze zijn daarnaast gemakkelijk te installeren voor zowel opbouw als inbouw.

Het grote nadeel van LED downlighters ten opzichte van railverlichting is het gebrek aan flexibiliteit.

Waar het bij railverlichting en banaanspots mogelijk is om de verlichting te verplaatsen of te draaien is dit bij downlichters niet mogelijk. Indien je als ondernemer de keuze maakt voor dit type verlichting is het dus zeer belangrijk om eerst te beslissen waar je deze het beste op kunt hangen.

Downlighters worden meestal gebruikt als algemene verlichting van bijvoorbeeld een looppad. Het uitlichten van bijvoorbeeld producten wordt overgelaten aan de railverlichting of de banaanspots.

Concluderend kan er dus gezegd worden dat indien je als winkeluitbater behoefte hebt aan flexibiliteit binnen je verlichting je het beste kunt kiezen voor LED railverlichting.

Indien je het niet erg vindt om in te leveren op het gebied van flexibiliteit kan er ook worden gekozen voor banaanspots en downlighters.