Koen Schuurmans
Dienstverlening

Medische Depressie – De Feiten

Alle vormen van depressie zijn in principe medisch gerelateerd. Depressie is samengesteld uit verschillende fases van ziekte. Ze kunnen variëren van een milde depressie, Bipolair stoornissen of manisch-depressief, helemaal tot aan ernstige depressiviteit. Depressie is een ziekte. Het is een geestesziekte, maar nog steeds een ziekte zoals kanker of diabetes. Het heeft vat op een belangrijk orgaan, de hersenen. Wanneer je lijdt aan depressie betekend dit niet dat je een minderwaardig wezen bent. Je bent niet gek wanneer je het hebt. Het betekend gewoon dat je een ziekte hebt die behandeld moet worden.

Vroege fases van depressie zijn moeilijk te herkennen. Iedereen wordt wel eens sikkeneurig of depri af-en-toe. Soms gaan er dingen mis in het leven waardoor we het even niet meer zien zitten. Dat is geen depressie. Depressie is niet een situatie waarin je je tijdelijk depri voelt. Depressie is lange-termijn. Een droevig gevoel dat maanden lang aanhoudt, en die invloed heeft op elk aspect van het leven, dat is een depressie. Spontane stemmingswisselingen zijn een duidelijk teken van depressie. Wanneer je niet kan slapen of te weinig eet of te veel, dat betekend depressie.

Medische depressie is soms moeilijk aan te tonen.  Een veelvoud aan mogelijkheden en oorzaken moeten worden onderzocht. Stress is zeker één van de hoofdoorzaken van depressie. We ervaren elke dag stress. Stress is een onderdeel van sociale interactie. We ervaren elke dag stress wanneer we financiële handelingen moeten verrichten. Het lijkt er op dat er altijd meer rekeningen zijn dan geld wat binnenkomt. Medische depressie resulteert vaak uit stress veroorzaakt door moeilijke kinderen. Sommige vormen van medische depressie komen na het verlies van een geliefde. Het wordt zelfs nog complexer wanneer je biologische en omgevingsfactoren gaat meetellen, of die van DNA.

Medische depressie kan worden genezen.  Medische depressie overkomt meer dan 17 miljoen mensen alleen al in de Verenigde Staten. 2/3 hiervan zoeken nooit medisch hulp. Het is moeilijk een geneesmiddel te vinden, wanneer je niet de juiste diagnose krijgt. Heb het over therapie, maar ook over geneesmiddelen en natuurlijke kruiden die kunnen helpen. Je hoeft niet alleen een medische depressie te doorstaan. Een dergelijke ziekte lost zich niet vanzelf op. Wanneer jij of iemand waarvan je houdt tekenen vertoont van een worsteling met medische depressie, zoek dan onmiddellijk professionele hulp.

Persoonlijk advies van psycholoog in Gouda

https://www.depsycholoog.nl/Gouda/