Koen Schuurmans
Woning en Tuin

Je eettafel als draaischijf van je huis

De tafel in je eetkamer is heel vaak het centrale punt van de woning. Je zit er dagelijks aan, je ontvangt er vrienden voor een etentje, kinderen spelen er of maken hun huiswerk, of jij knutselt aan je tafel. Redenen genoeg om een eetkamertafel te kiezen die zowel mooi als handig is, en daarbij ook nog eens afgestemd is op jouw gezin en je woning. Welke eettafel kies je? Wij geven jou hier alvast een paar aandachtspunten.

Waar let je op bij de aankoop van een eettafel?

  • Afmetingen zijn belangrijk. Wil je enkel aan de eettafel eten of wil je ze ook gebruiken als hobbytafel of als je met de kinderen spelletjes wilt spelen? Hoe groot is je gezin en/of ontvang je vaak gasten? Als je bijvoorbeeld alleen bent maar je ontvangt dikwijls vrienden, dan kun je kiezen voor een uitschuifbare tafel. Deze vind je bij Kave Home en Insterstil.
  • Over hoeveel ruimte beschik je? Hou hierbij ook rekening met stoelen die van onder de eettafel schuiven. Denk ook aan deuren en laden van kasten achter de tafel staan, die moeten open kunnen. Wellicht is een uitschuifbare eettafel een goede keuze.
  • Hoeveel personen wil je aan tafel hebben? Bij een rechthoekige eettafel met vier poten is dit vrij duidelijk. Bij vierkante of ronde tafels met een gekruiste structuur, zoals bijvoorbeeld bij LifestyleFurn of Kave Home, is dit niet meer zo eenvoudig. Zorg ervoor dat iedereen aan tafel comfortabel zit, en geen poot tussen de benen krijgt.
  • Wat is de levensstijl van jou en je gezin? Een gezin met jonge kinderen heeft best wel een stevige en duurzame eetkamertafel nodig. Een tafelblad van steen zoals je bij Kave Home vindt, of van glas zoals bij Kokoon, en één centrale poot (Kave Home of Interstil) zijn dan niet zo aan te raden. Ga in dit geval eerder voor een tafel met naar beneden uitlopende poten.

Start vanuit je eettafel

Als je je hele huis wilt inrichten, start dan vanaf je eettafel. Kies bijhorende stoelen. Deze hoeven niet per sé van hetzelfde label te zijn. Zolang je ze qua stijl, kleuren en materiaal laat aansluiten, is het OK. Kies een mooie dressoir en eventueel een bijhorend vloerkleed. Kleed je muren aan met stijlvolle wanddecoratie en kies verlichting die

Bekijk ook eens ons blogartikel afmeting eettafel 8 personen om erachter te komen welk formaat eettafel voor jou geschikt is.