Koen Schuurmans
Image default
Horeca

Hoe lang gaat een horeca vaatwasser mee?

Een horeca afwasmachine is vaak een flinke investering, maar het loont zeker de moeite als deze gedurende vele jaren feilloos werkt en een efficiënte workflow in jouw spoelkeuken bevordert. Bij correct gebruik kan een professionele vaatwasser ongeveer tien jaar meegaan. Het is echter belangrijk dat zowel de ondernemer als de medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen door de machine op de juiste manier te gebruiken en regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Alleen dan zal de afwasmachine horeca technisch gedurende tien jaar betrouwbaar functioneren. In dit artikel geven we enkele tips om de levensduur van jouw professionele vaatwasser zo lang mogelijk te maken.

Programmakeuze

Het is belangrijk om het wasprogramma van de vaatwasser altijd af te stemmen op de mate van vervuiling van het vaatwerk. Het is niet zinvol en ook niet economisch om constant het meest intensieve programma te gebruiken. Dit kan de levensduur van de vaatwasmachine namelijk nadelig beïnvloeden. Hoewel professionele vaatwassers vaak beschikken over een zelfreinigingsprogramma, is het toch noodzakelijk om de verschillende zeven, sproeiarmen, afdichtingen, zijkanten van de machine, enzovoort, apart schoon te maken of af te spoelen. In tegenstelling tot huishoudelijke vaatwassers kan dit bij professionele vaatwasmachines, vanwege de veel hogere gebruiksfrequentie, meerdere keren per dag nodig zijn. Het is vooral na de laatste wascyclus van groot belang om een grondige afsluitende reiniging uit te voeren.

Regelmatige ontkalking

Om goede wasresultaten te behalen en de levensduur van de vaatwasmachine te verlengen, filtert vaatwasmachine zout de kalk uit het water. Het is daarom belangrijk om dit speciale zout regelmatig bij te vullen. In het geval van zeer kalkrijk (hard) water is het bovendien noodzakelijk om professionele vaatwasmachines regelmatig professioneel te ontkalken – het liefst met behulp van speciale ontkalkers die verkrijgbaar zijn bij vakhandels.

Inruimen

Vaak wordt vergeten dat de manier waarop je de vaatwasser inruimt ook een belangrijke rol speelt in de levensduur van het apparaat. Het is daarom belangrijk om bij het inruimen van borden, glazen en bestek zorgvuldig te controleren of deze de sproeiarmen of andere bewegende delen van de vaatwasmachine niet kunnen beschadigen. Daarnaast moet de vaatwasser niet te vol worden geladen, omdat dit ten koste gaat van de was prestaties. Let ook goed op bij het kiezen van de korf: als deze te grote openingen heeft en bedoeld is voor borden en glazen, kunnen kleine voorwerpen zoals messen onopgemerkt aan de onderkant er doorheen glippen en in de afvoer terecht komen. Een monteur laten komen voor dit soort reparaties zijn vaak dure grappen, dus instrueer je personeel goed en zorg zo voor een lange levensduur van jouw vaatwasser!

https://www.horecacentrumbrabant.nl/