Koen Schuurmans
Image default
Vervoer en transport

Het vervangen van aanhanger onderdelen

Om grote ongemakken met uw aanhanger te voorkomen is het van groot belang de onderdelen van uw aanhanger regelmatig te controleren. Op deze manier kunt u de onderdelen op tijd vervangen zodat u nooit voor problemen komt te staan op onhandige momenten. Welke u regelmatig kunt controleren om dit soort problemen te voorkomen zal in dit artikel worden toegelicht.

Problemen met uw neuswiel voorkomen

Het aanhanger neuswiel is 1 van de onderdelen die simpel gecontroleerd kunnen worden. Het is belangrijk dat u deze altijd volledig naar boven draait en dat u controleert of het aanhanger neuswiel goed vastzit. Als het neuswiel niet goed vastzit kan het gebeuren dat het neuswiel de grond raakt of een drempel raakt. Dit levert schade op aan uw neuswiel en daardoor kan het nodig zijn uw neuswiel te vervangen.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het neuswiel vlekkeloos blijft draaien, hier kunt u voor zorgen door neuswiel goed te smeren. Dit zorgt niet alleen voor een flexibel neuswiel, maar het zorgt er ook voor dat het schroefdraad minder snel slijt.

Wanneer het vervangen van het neuswiel nodig is kan deze heel simpel in zijn geheel worden besteld. Het vervangen hiervan kan worden gedaan door een professional, maar kan ook simpel zelf worden opgelost.

Neuswiel

Verlichting

Het is ook belangrijk regelmatig uw verlichting te controleren. Het is onveilig om met niet/slecht werkend licht te gaan rijden. Op deze manier bent u slecht zichtbaar voor andere weggebruikers en bent u dus een gevaar. Het controleren van uw lichten kunt u het best met iemand anders doen. U kunt de lichten van uw aanhangwagen dan controleren op gevarenlicht, knipperlicht links, knipperlicht rechts, kentekenlicht, achterlicht en remlicht. Wanneer 1 van deze zaken niet werkt is het belangrijk deze te vervangen voor u de weg op gaat. Op deze manier rijdt u veilig en levert u nooit een gevaar op.

Oplooprem

Veel aanhangers zijn uitgerust met een oplooprem en dus is het belangrijk deze zo nu en dan te controleren. Een oplooprem zorgt ervoor dat de aanhanger zichzelf ook zal afremmen zodra u remt. Als deze oplooprem er niet is duwt de aanhanger de auto vooruit op moment van remmen, hierdoor wordt de remweg extreem lang. Dit is niet wenselijk en dus wilt u een goed werkende oplooprem. Om te voorkomen dat uw oplooprem te snel in werking treedt bij bijvoorbeeld licht remmen of gas loslaten is er een oploopdemper gemonteerd. Deze dempers moeten zijn versleten wanneer uw aanhanger gaat schokken/bonken tijdens het remmen, het is verstandig de dempers te vervangen wanneer dit soort problemen optreden.

Het is belangrijk af en toe uw aanhanger (dus ook de oplooprem) te laten controleren en onderdelen te vervangen waar dat nodig is.

Oplooprem