Koen Schuurmans
Image default
Beauty en verzorging

Tips om acne te voorkomen

Acne proberen te genezen kan een uitdaging zijn voor iedereen die er al een tijdje mee worstelt. Naast het voorkomen van het ontstaan ​​van puistjes, kun je ook de puistjes die je al hebt kalmeren, waardoor de vaak vicieuze cirkel van uitbraken wordt doorbroken. Het is niet ongebruikelijk dat puistjes op het gezicht verschijnen, hoewel ze overal op het lichaam kunnen voorkomen. Er bestaat een complex microbioom op het huidoppervlak, maar er is één bacterie geïdentificeerd, Propionibacterium acnes genaamd, die acne kan veroorzaken. Door vetzuren te produceren uit talg (de olie die van nature op onze huid voorkomt), veroorzaakt deze bacterie ontstekingen. Hoewel er geen onfeilbare methode is om voor altijd van acne af te komen, kunt u uw puistjes verminderen en uw huid gezond houden.

Ga naar een dermatoloog

Dermatologen behandelen patiënten met ernstige acne vaak in gerenommeerde huidverzorging klinieken zoals Huidtherapie Eemland Amersfoort. Antibiotica en medicijnen die plaatselijk worden toegepast voor ernstige acne worden vaak aanbevolen als de eerste behandeling. Het gebruik van antibiotica kan helpen de roodheid en zwelling veroorzaakt door acne te verminderen. Uw geneesmiddel verlicht verstopte poriën en bacteriën op uw huid. Als deze behandeling uw huid niet zuivert, kan uw dermatoloog uw antibioticum veranderen of isotretinoïne aanbevelen. Het geneesmiddel valt bacteriën, verstopte poriën, overtollig talg en ontstekingen (roodheid en zwelling) aan. Eén kuur met isotretinoïne leidt bij 80% van de patiënten tot een blijvende klaring. Als u van plan bent dit geneesmiddel in te nemen, moet u mogelijke bijwerkingen zorgvuldig overwegen. Een controleprogramma is vereist voor iedereen die isotretinoïne gebruikt.

Je huidtype kennen

Om te weten welke producten u moet gebruiken en welke u moet vermijden, is het handig om uw huidtype te kennen. Om vast te stellen wat voor soort huid je hebt (maar als je het nog niet zeker weet, kun je een dermatoloog raadplegen). Puistjes kunnen iedereen overkomen, ongeacht hun huidtype. Vette huidtypes zijn echter vatbaarder voor acne. Door uw huidtype te kennen, kunt u de juiste acne behandeling kiezen om uw huid te zuiveren.

Vrij verkrijgbare medicijnen gebruiken

De over-the-counter (OTC)-behandeling voor acne kan gunstig zijn als het gaat om het genezen van puistjes of zelfs om ze in de eerste plaats te voorkomen. Het is essentieel om de instructies van de fabrikant te volgen om roodheid, irritatie en droogheid te voorkomen bij het gebruik van deze OTC-behandelingen. Wat u moet weten over OTC-acnebehandelingen omvat de volgende actieve ingrediënten:

  • Benzoylperoxide. Omdat het acne-veroorzakende bacteriën doodt, is benzoylperoxide vooral effectief bij inflammatoire acne.

  • Salicylzuur. Het ingrediënt ontstopt poriën en vermindert ontstekingen, waardoor het ideaal is voor mee-eters en whiteheads.

  • Zwavel. Een alternatief voor de twee bovenstaande is zwavel, een natuurlijk ingrediënt dat vaak zachter is. Dode huidcellen kunnen worden afgebroken om de poriën te ontstoppen en overtollig talg kan worden geabsorbeerd.