Koen Schuurmans
Image default
Zakelijk

Het Broodfonds en andere opties

 

Een Broodfonds is een groep van maximaal 50 ondernemers die er samen voor zorgen dat als 1 van hen ziek wordt er geld is om zijn of haar inkomen door te betalen. En er zijn daarnaast ook nog arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die je helpen aan een inkomen bij ziekte en een aantal alternatieven op het officiële Broodfonds, zoals CommonEasy en SharePeople.

Ontstaan Broodfonds

Als ondernemer wil je je natuurlijk niet blauw betalen aan verzekeringen. Maar tegelijkertijd wel tegen je omgeving en bank kunnen zeggen dat je alles goed voor elkaar hebt. Dat je bij ziekte nog steeds een inkomen hebt . Zo ontstond in 2006 het Broodfonds als Schenkkring concept en merk van de Broodfondsmakers. 

 

Door een aantal zelfstandig ondernemers werd in 2006 het eerste Broodfonds opgericht. Dat bleek een enorm succes te zijn en zo werd het een groot succes in de regio. Zo kwam er een alternatief voor de dure arbeidsongeschiktheid, of het risico op ziek worden en geen inkomen meer hebben. 

 

Principe Broodfonds

Leden maakten maandelijks een bedrag over op hun Broodfonds rekening en als een van de leden ziek werd, kreeg deze ondersteuning vanuit de complete groep. Zo werd je en voor minder kosten zeker van een inkomen en had je tegelijkertijd inzicht in je mede-ondernemers.

 

Bovendien verlies je het geld dat je maandelijks inlegt niet, als dit niet uitgekeerd wordt aan iemand die ziek is geworden. Bij verzekeringsmaatschappijen is veel meer geld nodig om de organisatie te behouden en bij het Broodfonds is dit niet het geval. Daarnaast krijgt je inzicht in waar je geld heen gaat en zie je het bijvoorbeeld als sommige mensen wel heel vaak ziek zijn.

 

AOV

Om en nabij 40% van de ondernemers heeft op dit moment geen AOV of Broodfonds geregeld. Alleen aan ZZP’ers zijn dat er landelijk al 400.000. De overheid vindt wil graag iets doen aan deze grote hoeveelheid mensen die zonder inkomen komen te zitten als ze ziek worden. 

 

Daarom wordt er nu naar gekeken of zelfstandigen zichzelf weer verplicht moeten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Tot 2004 was dat in Nederland namelijk bij wet verplicht. Iedere zelfstandige moest zichzelf verzekeren bij het UWV. Uiteindelijk werd die wet afgeschaft vanwege de kosten en omdat er maar geringe dekking bij kwam kijken.

 

Voordelen Broodfonds

Voordelen ten opzichte van verzekeringen:

  1. Alle financiële bijdragen worden gebruikt om anderen die ziek worden te ondersteunen

  2. Als niemand ziek wordt, gaat het geld dat je inlegt naar je spaarrekening

  3. Deelnemers houden het geld dat niet besteed wordt aan anderen uit hun Broodfonds ondersteunen zelf.