Koen Schuurmans
Image default
Gezondheid

Fysio oefeningen die je in je dagelijks leven kan toepassen om een gezond leven te leiden

Als je gezond wil leven, kan fysiotherapie misschien uitkomst bieden. We zullen bespreken voor welke klachten je fysio oefeningen kan inzetten en wat specifieke oefeningen benoemen. Je kan ook altijd fysiotherapie nemen als je de oefeningen samen met iemand wil doen om een beter resultaat te krijgen. 

Wanneer kies je voor een fysiotherapeut?

De problemen die je moet hebben om fysiotherapie te kunnen krijgen zijn bewegingsproblemen, deze worden dan veroorzaakt door problemen bij spieren, zenuwen, gewrichten en andere onderdelen van je lichaam. Een fysiotherapeut kijkt naar een persoon en zorgt ervoor dat iemand geen lichamelijke klachten meer heeft of dat het vermindert. Je kunt er ook terecht voor geavanceerde behandelingen met Laservision apparatuur voor bijvoorbeeld bekkenbodemtherapie. Een fysiotherapeut hoeft niet duur te zijn. Manuele therapie of kinderfysiotherapie is meestal wel wat duurder. Kijk bij je verzekering of het vergoed kan worden. Je kan na een behandeling als  het goed is (weer) goed bewegen. Vooral als je een zittend beroep hebt, kunnen fysio oefeningen helpen om je weer goed te voelen in je lichaam en je houding beter te laten worden.

Bovenlichaam en onderlichaam 

Je kan verschillende oefeningen zelf thuis doen bij bewegingsproblematiek. Voor elleboog-, schouder-, knie-, heup-, nek-, kaak-, long- en oedeem problematiek heb je verschillende oefeningen. Voor bovenlichaam problematiek kan je problemen aan het schoudergewricht krijgen en een tenniselleboog en een golferselleboog. Ook heb je polsproblematiek en handproblematiek. Je kan bij de oefeningen een elastiek en een dumbell kopen. Bij het onderlichaam kan je ook klachten krijgen. Bij de knie heb je bijvoorbeeld klachten die zijn ontstaan door slijtage, afscheuring, spierscheuring, zenuwuitval en een breuk van het bovenbeen. Voor de heup kan je klachten aan het heupgewricht hebben. Voor de enkel kan je bijvoorbeeld oefeningen aan de achillespees en de springschenen doen. Voor de voet heb je voornamelijk oefeningen bij het hielspoor. Voor de knie en de heup oefeningen kan je trouwens een fitness mat en step kopen en gebruiken. 

Wervelkolom en andere plekken

Verder hebben we wervelkolomproblematiek. Voor de kaak kan je massage oefeningen doen en scharnier oefeningen. Voor de nek kan je de nek lang maken en de kin intrekken  terwijl je op een bankje ligt. Je kan ook zittend bijvoorbeeld de kin intrekken en knikkende bewegingen maken. Voor de lage en hoge rug heb je verschillende soorten oefeningen. Je kan voor je rug je opstrekken, olifantenoren maken met je armen en die kan je ook in rotatie doen. Je kan voor je onderrug  jezelf ook met je bovenrug op een bankje plaatsen en liggend zitten. Voor longproblematiek kan je abductie met elastiek doen en anteflexie met elastiek. Voor oedeem problematiek kan je de pectoralis hoog rekken, de pectoralis minor rekken en ook zijn weer olifantenoren maken een goede oefening. Je kan voor de oedeem problematiek naast een elastiek ook een foamroller gebruiken.  Je hebt naast specifieke oefeningen ook algemene bewegingsoefeningen zoals stabiliteitsoefeningen en oefeningen zoals stappen op de plaats, lopen op de hakken en opstaan uit een stoel. Vooral deze algemene oefeningen zijn goed als je een zittend beroep hebt.