Koen Schuurmans
Image default
Gezondheid

Dekking van orthodontie door je zorgverzekering

Orthodontie kan essentieel zijn voor het corrigeren van gebitsproblemen, maar de kosten kunnen aanzienlijk zijn. Het is daarom belangrijk om te weten of en hoe orthodontische zorg gedekt wordt door je zorgverzekering. Met de juiste orthodontie verzekering kun je zonder zorgen toewerken naar een gezond en recht gebit. Hieronder bespreken we hoe je kunt achterhalen of orthodontistische behandelingen gedekt worden door je zorgverzekering.

Basisverzekering versus aanvullende verzekering

De basisverzekering in Nederland dekt over het algemeen geen orthodontistische zorg voor volwassenen. Voor kinderen onder de 18 jaar kan er in uitzonderlijke medische gevallen een vergoeding zijn. Voor uitgebreidere dekking, waaronder orthodontie, moet je kijken naar een aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekeringen variëren sterk qua dekking en premie, dus een grondige vergelijking is noodzakelijk om de juiste orthodontie verzekering te vinden die aansluit bij jouw behoeften.

Polisvoorwaarden controleren

Om zeker te weten of orthodontie gedekt wordt, is het essentieel de polisvoorwaarden van je zorgverzekering zorgvuldig door te lezen. In de voorwaarden vind je specifieke informatie over welke orthodontistische behandelingen wel of niet vergoed worden, en onder welke omstandigheden. Let ook op de maximale vergoeding die je kunt ontvangen en of er een eigen bijdrage van toepassing is.

Vergelijken en kiezen van aanvullende verzekeringen

Als je orthodontische zorg overweegt, is het verstandig om aanvullende verzekeringen te vergelijken die orthodontie dekken. Focus niet alleen op de hoogte van de dekking, maar ook op de voorwaarden zoals wachttijden en selectiecriteria. Sommige verzekeraars vereisen bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring of hanteren een wachttijd voordat de dekking ingaat. Een grondige vergelijking helpt je de orthodontie verzekering te vinden die het beste bij je financiële situatie en behoeften past.

Communicatie met zorgverzekeraar en orthodontist

Voor definitieve duidelijkheid is directe communicatie met zowel je zorgverzekeraar als je orthodontist aan te raden. Je zorgverzekeraar kan specifieke vragen beantwoorden over de dekking, terwijl je orthodontist kan adviseren over de noodzakelijkheid en de kosten van de behandeling. Deze stap zorgt ervoor dat je volledig geïnformeerd bent over de mogelijkheden en beperkingen van je orthodontie verzekering voordat je met de behandeling begint.