Koen Schuurmans
Image default
Gezondheid

3 Tips voor een goede wandeltocht

Wandelen is niet alleen weggelegd voor gepensioneerden of dagjesmensen. Van jong tot oud; iedereen is in staat om te wandelen. Ons land is rijk aan meer dan vijfhonderd wandelroutes die je het gehele jaar kunt afleggen. Daarnaast heeft Nederland 21 natuurparken die je kunt bezoeken. Naast een mooi uitzicht is wandelen ook nog eens gezond. Zo is het bewezen dat het goed is voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast verklein je de kans op diabetes type 2 aanzienlijk. Meer dan genoeg redenen dus om er eens lekker op uit te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo goed mogelijk bent voorbereid? Hieronder staan 3 tips:

1. Investeer in goede wandelschoenen

Het is niet per se nodig om wandelschoenen aan te trekken voor je dagelijkse blokje om of bezoek aan de supermarkt, maar wel verstandig zodra je grotere afstanden aflegt. Wandelschoenen zijn namelijk ontworpen om de spieren, gewrichten en pezen in je voeten te ontlasten. Daarnaast heb je minder last van wrijving en zweetvoeten. Het is ook veiliger; wandelschoenen hebben betere grip op de ondergrond en beschermen je voeten tegen de elementen en scherpe obstakels.

2. Bekijk het weerbericht en trek gepaste kleding aan

Helaas is het zo dat je in Nederland voorbereid moet zijn op wisselvallig weer. Dit is zeker het geval tijdens de herfst en winter. Des te belangrijker dus om kleding te dragen zodat je warm, droog en comfortabel blijft. Zo heb jede stevige jassen van Barbour om je op weg te helpen. Outdoor kleding is geschikt om te dragen in elk seizoen en is ideaal om je lichaam op temperatuur te houden.In de zomer is het belangrijk om luchtige kleding en hoofddeksels te dragen. Neem ook zonnebrand mee!

3. Neem een goedgevulde rugzak mee

Wanneer je een lange wandeltocht gaat maken in de natuur of in groepsverband is het verstandig om een rugzak met basisbenodigdheden in te pakken. Hierbij kun je denken aan voldoende water, eten en een EHBO-set. Zo houd je je energie goed op peil en ben je voorbereid op ongelukken onderweg. Daarnaast kun je altijd reserve kledingstukken meenemen. Erg handig wanneer je verwacht dat je veel gaat zweten, slecht weer verwacht of vuil bij je bestemming aankomt!