Koen Schuurmans
Image default
Sport

Wat maakt een voetbalshirt goed?

Voetbal is een sport die veel fysieke inspanning vereist en daarom is het belangrijk om goede voetbal shirts te dragen tijdens de trainingen. Deze shirts moeten het nodige comfort kunnen geven tijdens het trainen en moeten ook bewegingen mogelijk maken zonder afbreuk te doen aan prestaties. Het eerste waar je op moet letten bij een goed voetbalshirt is dat het geen irritaties op je huid veroorzaakt. Het moet bovendien gemaakt zijn van een materiaal dat gemakkelijk te wassen en te onderhouden is. Daarnaast moet je het shirt gemakkelijk aan en uit kunnen trekken.

Comfort en bewegingsvrijheid

Comfort is erg belangrijk tijdens het voetballen, zeker als je hard aan het trainen bent. Er zijn verschillende redenen waarom comfort een cruciale rol speelt. Het helpt spelers zich bijvoorbeeld op het spel te concentreren. Als een speler zich prettig voelt in zijn shirt, kan hij zich vrij bewegen en zich concentreren op wat hij moet doen tijdens de training. Aan de andere kant kan ongemak leiden tot afleiding waardoor de speler een blessure kan oplopen die zijn prestaties tijdens de wedstrijd kan beïnvloeden. Als een voetbalshirt niet comfortabel zit, belemmert het je bewegingen tijdens de training. Als speler moet je ervoor zorgen dat het voetbalshirt je vrij laat bewegen. Op deze manier kun je je trainingen prettiger en effectiever maken.

Een goede vorm en maat

Een goed voetbalshirt moet bij de vorm en maat van de speler passen. Een voetbalshirt dat niet goed past, is erg oncomfortabel om te dragen en laat de speler ook niet vrij bewegen tijdens de training. Het materiaal van je voetbalshirt moet niet te strak of te los zitten, maar juist precies goed zijn om comfortabel te kunnen bewegen. Voetbalshirts van rekbare materialen zijn meestal comfortabeler dan niet-elastische voetbal shirts. Heb je bijvoorbeeld grote armen of borstspieren, dan is het verstandig om een ​​grotere maat te kopen. 

Wasvast

Een goed voetbalshirt moet ook bestand zijn tegen herhaaldelijk wassen zonder vorm of kleur te verliezen. Het moet na het wassen zijn vorm behouden, en gemaakt zijn van kreukvrije stof zodat er geen kreukels ontstaan. Het is een goed idee om je voetbalshirt thuis gescheiden van andere kleding te wassen, omdat dit helpt voorkomen dat het verkleurt door je andere kleding. Je kunt beter geen heet water gebruiken, omdat dit krimp kan veroorzaken en de stof van je voetbalshirt kan beschadigen.