Koen Schuurmans
Image default
Internet

Wat is een CHM-bestand?

Het CHM-bestandstype wordt voornamelijk geassocieerd met HTML Help van Microsoft Corporation. Wordt gebruikt door HTML Help 1.x. Opmerking: Dit bestandstype kan geïnfecteerd raken en moet zorgvuldig worden gescand als iemand je een bestand met deze extensie stuurt. De begintekens, ITSF, staan voor InfoTech Storage File; Microsofts naam voor de bibliotheek die .CHM-bestanden leest/schrijft.

De CHM document bestandsindeling

CHM-bestanden (Microsoft Compiled HTML Help) vallen onder Microsofts proprietary-bestanden. Ze bestaan uit HTML-pagina’s die worden gebruikt voor online helpopmaak en indexering van navigatiehulpmiddelen. CHM-bestanden worden gecomprimeerd en geïmplementeerd met behulp van binaire formaten en worden vaak gebruikt voor softwaredocumentatie. De eerste release van CHM-bestanden volgde op Windows 98 met voortgezette ondersteuning in andere Windows-versies. Compatibiliteit met webbrowsers (ongeacht de computer) is het sterkste punt voor dit bestand, terwijl de zwakste schakel valt in de mogelijkheid voor bepaalde besturingselementen om te worden uitgevoerd door de CHM-bestanden, wat tot problemen leidt.

Technische details van CHM-bestanden

CHM-bestanden zijn te vinden binnen de helpbestanden van Windows, ter vervanging van Microsoft WinHelp. Binnen de HTML pagina’s en index kunnen 28 verschillende taaltypes worden ondersteund. Comprimeren, samenvoegen en zoeken is mogelijk binnen het document. Tags, afbeeldingen, tekst, hyperlinks en meer kunnen in de HTML pagina’s worden opgenomen om de kwaliteit van de helpbestanden te verbeteren. Dankzij reverse engineering worden CHM-bestanden ondersteund in diverse documentviewer-programma’s en toepassingen. De LIT bestandsextensie is een aangepaste vorm van het CHM bestand omdat CHM bestanden ook voor eBooks kunnen worden gebruikt. Ondanks het gebrek aan ondersteuning voor Unicode, worden vele andere uitgebreide karakters ondersteund. De compressie gebeurt met LZX compressie, maar kan ook gedecomprimeerd worden met de HTML Help Workshop en 7-Zip.

Hoe open je CHM bestanden?

Je hebt een geschikte software zoals HTML Help nodig om een CHM-bestand te openen. Zonder de juiste software krijg je een Windows melding “Hoe wilt u dit bestand openen?” (Windows 10) of “Windows kan dit bestand niet openen” (Windows 7) of een soortgelijke Mac/iPhone/Android melding. Als u uw CHM-bestand niet correct kunt openen, probeer dan met de rechtermuisknop te klikken of lang op het bestand te drukken. Klik vervolgens op “Openen met” en kies een toepassing.

Programma’s die CHM-bestanden openen en converteren:

  1. HTML Help van Microsoft Corporation

Zie de vorige paragrafen voor meer informatie over de hoofdtoepassing.

  1. Ares Font Chameleon (Lettertype bron – lettertype schets)
  2. ChemDraw (Chemische structuur) van CambridgeSoft Corporation

Oud formaat. De Mime types die gebruikt worden bij deze associatie zijn: chemical/x-chemdraw, application/x-chemdraw.

Hoe problemen met CHM bestanden op te lossen

Associeer de CHM bestandsextensie met de juiste toepassing. Klik in , met de rechtermuisknop op een CHM-bestand en klik vervolgens op “Openen met” > “Kies een andere toepassing”. Selecteer nu een ander programma en vink het vakje “Gebruik altijd deze toepassing om *.chm-bestanden te openen” aan.

Update uw software die eigenlijk gecompileerde helpbestanden moet openen. Want alleen de huidige versie ondersteunt het nieuwste CHM-bestandsformaat. Zoek daarom bijv. op de website van de fabrikant Microsoft Corporation naar een beschikbare HTML Help-update.

Om er zeker van te zijn dat uw CHM-bestand niet corrupt of met een virus geïnfecteerd is, haalt u het bestand opnieuw binnen en scant u het met Google’s virustotal.com.