Koen Schuurmans
Image default
Auto's en Motoren

Waarom de dagwaarde scooter bepalen?

Op het moment dat je een scooterverzekering wenst af te sluiten dien je er rekening mee te houden dat er om verschillende gegevens zal worden gevraagd. De dagwaarde scooter bepalen is bijvoorbeeld één van de zaken die je zeker moet doen in de aanloop naar het afsluiten van een scooterverzekering. Voor veel mensen geldt dat ze niet goed begrijpen waarom dit nu precies nodig is. Nochtans is dit eigenlijk zeer eenvoudig. Op basis van de cataloguswaarde evenals de dagwaarde van de scooter zal er namelijk worden bepaald door de verzekeraar welke premie ze in rekening moet brengen voor de scooterverzekering. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan moet je, je zeker en vast even verdiepen in de informatie die je hieronder terug kan vinden.

Waarom de dagwaarde scooter bepalen?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de reden waarom de dagwaarde scooter bepalen zo belangrijk is. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat er rekening wordt gehouden met deze waarde wanneer er sprake is van een bepaald schadegeval dat betrekking heeft tot je scooter. Op het ogenblik dat je ervoor hebt gekozen om een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering af te sluiten zal je merken dat er door de verzekeraar uit dient te worden gegaan van een bepaalde waarde van de scooter. Je kan het al raden, deze waarde is de dagwaarde.

Wanneer je dus een scooterverzekering gaat afsluiten zal er door de verzekeraar steevast worden gevraagd naar de dagwaarde van je scooter. Dit is namelijk het bedrag waar de uitbetaling van schade op wordt gebaseerd. Dit geldt zowel voor de WA+ beperkt casco verzekering als voor de allrisk. Op basis van de dagwaarde zal er finaal ook worden bepaald wanneer de scooter total loss is en wanneer niet. Hierover verder op deze pagina echter meer. 

Wat bij het afsluiten van een WA-verzekering?

Heb je ervoor gekozen om een WA-verzekering voor je scooter af te sluiten? Dan is de dagwaarde scooter bepalen geen vereiste. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er in deze situatie uitsluitend sprake is van een uitbetaling van de schade aan de derde partij die bij het ongeval betrokken was. Dit zorgt ervoor dat je dus omwille van geen enkele reden de dagwaarde voor jouw scooter moet bepalen. Bij een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering is dat wel zo.

Hoe kan je de dagwaarde scooter bepalen? 

De dagwaarde scooter bepalen betekent in de praktijk altijd dat er een inschatting moet worden gemaakt. Het is namelijk zo dat de dagwaarde van een scooter (of een ander gemotoriseerd voertuig) nooit volledig correct kan worden bepaald. Wanneer er sprake is van een schadegeval zal er vastgesteld kunnen worden dat de verzekeraar altijd de uitbetaling van het bedrag zal bepalen aan de hand van de vastgestelde waarde voor het ongeval. 

Als je de dagwaarde van de scooter niet exact kan bepalen, moet je deze dan precies inschatten? In principe bestaan er verschillende manieren om dit te doen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om even te rade te gaan bij de verkopende partij van de scooter. In het bijzonder wanneer het hierbij gaat om een professionele dealer zal je kunnen vaststellen dat hij doorgaans een goede inschatting kan maken van de gemiddelde dagwaarde van de scooter. 

Wat echter wanneer je ervoor hebt gekozen om een scooter te kopen van een particulier? De dagwaarde scooter bepalen wordt dan iets complexer of toch niet? In principe zijn er tegenwoordig op het internet meer dan voldoende mogelijkheden terug te vinden om dit te kunnen doen. Zo kan je bijvoorbeeld de keuze maken om even rond te neuzen op tweedehandse websites. Op deze manier kan je meteen achterhalen voor welke prijs je scooter gemiddeld op dat moment wordt verkocht. 

Let op, staar je niet blind op de vraagprijzen!

Je dagwaarde scooter bepalen wordt veelal bemoeilijkt doordat er op tweedehandse websites meer dan waarschijnlijk heel wat verschillende prijzen gevraagd zullen worden. Hou er rekening mee dat niet elke prijs waarschijnlijk even goed is doordacht. Het zijn in principe alleen de prijzen waar scooters daadwerkelijk voor worden gekocht die belangrijk zijn om rekening mee te houden. 

Waar rekening mee houden bij de dagwaarde scooter bepalen?

Bij je dagwaarde scooter bepalen zijn er in de praktijk best een aantal verschillende zaken waar je rekening mee zal willen houden. Wat dit betreft kan je bijvoorbeeld onder meer denken aan de staat van je scooter. Heel wat mensen houden hier slechts in zeer beperkte mate rekening mee. Echter spreekt het voor zich dat een scooter die al een ongeval heeft meegemaakt automatisch over een veel lagere dagwaarde zal beschikken als een scooter die nog in perfecte staat is. Dit is echter slechts één punt om rekening mee te houden bij de dagwaarde scooter bepalen. Denk verder ook aan:

  1. De exacte uitrusting waar de scooter over beschikt; 

  2. Het aantal kilometers die reeds met de scooter zijn gereden; 

  3. Het bouwjaar van de scooter; 

De bovenstaande factoren zorgen ervoor dat er bij de dagwaarde scooter bepalen altijd wel wat opzoekingswerk komt kijken. Hier dien je dan ook beslist de nodige hoeveelheid aan tijd voor te voorzien. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat je een foutieve dagwaarde gaat bepalen waardoor dit mogelijks vervelende gevolgen kan hebben bij de uitbetaling van de schade. 

Wanneer is er sprake van total loss?

De dagwaarde scooter bepalen is tot slot eveneens belangrijk om te kunnen bepalen wanneer er sprake is van een zogenaamde total loss. Dit is een woord dat veel mensen in de praktijk natuurlijk sterk vrezen. Er is sprake van een zogenaamde total loss of een totaal verlies van de scooter op het ogenblik dat de reparatiekosten die zouden moeten worden gemaakt voor het herstellen van de scooter hoger uitvallen dan de actuele dagwaarde. In dat geval acht de verzekeraar het niet langer opportuun om herstellingen uit te laten voeren aan het voertuig in kwestie. Uiteraard wordt er ook in dit geval een bepaalde uitbetaling voorzien. Alleen gaat het hierbij dan om een uitkering gebaseerd op de dagwaarde en wordt er geen rekening gehouden met de kostprijs voor het herstellen van de schade aan de scooter op zich. Dit is toch een verschil.

Klik hier om meer informatie te krijgen over deze en andere scooter gerelateerde verzekeringszaken.

https://www.diks.nl/scooterverzekering/dagwaarde/