Koen Schuurmans
Image default
Auto's en Motoren

Voorkom bijtelling met kilometerregistratie

Voor iedere werknemer met een auto van de zaak is het de moeite om zich meer te verdiepen in de bijtelling en kilometerregistratie. Wie in 2021 een auto van de zaak rijdt en kiest voor bijtelling, betaalt namelijk 22 procent aan bijtelling over de cataloguswaarde van de auto. De bijtelling in 2021 voor elektrische voertuigen is vastgesteld op 12 procent over de eerste € 40.000 en 22 procent over de meerwaarde. Gelukkig is het mogelijk om de bijtelling te voorkomen. De Belastingdienst vraagt dan om een sluitende kilometerregistratie bij te houden. We vertellen u er meer over.

 

Wat is bijtelling en kilometerregistratie?

Indien de auto van de zaak ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, ziet de fiscus dat als iets waar belasting over betaald moet worden. Met een kilometerregistratie kunt u bewijzen dat er op jaarbasis maximaal 500 kilometer privé met de auto van de zaak is gereden. Van iedere rit noteert u het start- en stopadres, begin- en eindtijd, aantal gereden kilometers, totale kilometerstand en het karakter van de rit (zakelijk of privé). Dit kunt u handmatig bijhouden met pen en papier, in Excel of met behulp van een kilometerregistratiesysteem. Een kilometerregistratie systeem is een klein kastje dat in de auto gemonteerd wordt en automatisch alle ritten en kilometers registreert.

Bespaar honderden euro’s per jaar

Kiezen voor kilometerregistratie in plaats van bijtelling (2021) kan honderden euro’s schelen per jaar. We geven twee voorbeelden. Over een brandstofauto met cataloguswaarde van € 23.000 geldt bij 22 procent bijtelling een bedrag van € 1890 aan extra belasting. Ter vergelijking, over een elektrische auto met een cataloguswaarde van € 37.000 betaalt men € 1658 aan bijtelling per jaar. Bij beide rekenvoorbeelden is uitgegaan van een belastingtarief van 37,35 procent. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat, mocht u toch voor bijtelling 2021 kiezen, een elektrische auto een groot fiscaal voordeel heeft. Kiezen voor kilometerregistratie bespaart echter ruim honderd euro per maand.

https://www.trackjackeurope.com/kilometerregistratie/