Koen Schuurmans
Image default
Zakelijk

Verschillende technieken rondom metaalbewerking

Het woord metaalbewerking verwijst naar het proces van het veranderen en vormen van metaal om het passend te maken voor de gewenste doeleinden. Het gaat om een breed scala aan technieken en processen die worden gebruikt om metalen te vormen, te verbinden, te snijden en te bewerken. Vaak gaat dit ook gepaard met een behandeling voor het metaal. Metaalbewerking wordt gebruikt in verschillende industrieën, denk aan de auto-industrie, luchtvaart, elektronica, machinebouw en nog vele anderen. Om dit te kunnen doen heb je wel enige expertise en ervaring nodig. Niet alleen van de metaalbewerking, maar ook van de materialen, gereedschappen en geavanceerde machines en apparatuur. 

 

Een aantal technieken 

Een aantal veelvoorkomende processen die bij de metaalbewerking wordt gebruikt zijn: 

  • Buigen en vormen. Tijdens dit proces wordt metaal gebogen, gestrekt of vervormd om zo een gewenste vorm te creëren. 

  • Lassen en solderen. Hier worden delen metaal met elkaar verbonden. Dit kan door middel van solderen. Met solderen kun je de metalen aan elkaar hechten, dit komt door het lagere smeltpunt. Lassen heeft een hoger smeltpunt, en dit wordt gebruikt om de metalen te laten samensmelten. 

  • Plaatbewerking. Hier kun je onder verstaan het knippen, ponsen, stansen en plooien van plaatstaal om specifieke vormen en onderdelen te ontwikkelen. Bij ponsen worden contouren en inkepingen gedrukt uit het plaatwerk. Bij stansen worden er stalen stansen (stempels) gebruikt om een vorm uit het metaal te halen. 

  • Gieten en smeden. Dit wordt gebruikt om metalen te vormen door middel van verhitting. Verhit metaal kan makkelijker worden vervormd. Bij gieten wordt vloeibaar metaal in een vorm gegoten en gekoeld om een vaste vorm te krijgen. Bij smeden wordt het metaal verhit en dan vervormd. Dit gebeurt wanneer het metaal is geslagen, gewalst en dan gevormd.

 

Feitjes over metaalbewerking

Metaalbewerking gaat terug tot ongeveer 7000 voor Christus. De eerste metalen die toen gebruikt werden waren koper en goud. Later werden ook de metalen zoals ijzer, brons en staal ontdekt. Tegenwoordig is metaalbewerking flink ontwikkeld door alle technologieën zoals lasersnijden, 3D-printen en robotica. Metaalbewerking is groter dan alleen staal en ijzer. Ook aluminium, koper, messing, titanium en roestvrij staal vallen hieronder. Elk metaal heeft zijn unieke eigenschappen waardoor het werken met de verschillende materialen interessant blijft. Vanwege de hoge temperaturen, scherpe en zware gereedschappen en machines is het werken met metaal gevaarlijk. Er zijn daarom vele veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van beschermende kleding en het volgen van veiligheidsprocedures. Dit is essentieel om ongelukken te voorkomen.