Koen Schuurmans
Image default
Aanbiedingen

Veelgemaakte fouten bij het bemesten van je tuin

Bemesten lijkt een eenvoudige taak: je strooit wat mest over je planten en klaar is Kees. Maar als je een weelderige tuin wilt, komt er meer bij kijken. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden om je tuin in topconditie te houden.

De verkeerde mest kiezen

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is het kiezen van de verkeerde soort tuinmest voor je planten. Net als mensen hebben verschillende planten verschillende voedingsbehoeften. Sommige planten hebben bijvoorbeeld meer stikstof nodig, terwijl anderen meer baat hebben bij fosfor of kalium. Het is essentieel om te weten wat jouw tuin nodig heeft. Een bodemanalyse kan je hierbij helpen. Zodra je weet wat je planten nodig hebben, kun je een geschikte meststof vinden die hen helpt floreren.

Te veel of te weinig mest gebruiken

Een andere veelvoorkomende fout is het verkeerd doseren van mest. Te veel mest kan leiden tot overmatige groei, zwakke planten en zelfs het verbranden van de wortels. Te weinig mest betekent dat je planten niet genoeg voedingsstoffen krijgen, wat resulteert in een slechte groei en bloei. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen en de juiste hoeveelheid toe te passen.

Mest toepassen op het verkeerde moment

Timing is alles, en dat geldt ook voor bemesten. Een veelgemaakte fout is het bemesten van planten wanneer ze niet in staat zijn om de voedingsstoffen op te nemen, zoals tijdens een droogte of buiten het groeiseizoen. Het beste moment om mest toe te passen is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de planten actief groeien en de voedingsstoffen kunnen gebruiken.

Het negeren van de pH-waarde van de bodem

De pH-waarde van de bodem is cruciaal voor de opname van voedingsstoffen. Als de pH-waarde te hoog of te laag is, kunnen planten de voedingsstoffen in de mest niet goed opnemen, zelfs als je de juiste soort en hoeveelheid gebruikt. Het is belangrijk om de pH-waarde van je bodem te testen en indien nodig aan te passen voordat je mest toevoegt.

Vergeten te composteren

Compost is een uitstekende aanvulling op commerciële meststoffen omdat het organisch materiaal bevat dat de bodemstructuur verbetert en nuttige micro-organismen toevoegt. Veel tuiniers vergeten het belang van compost en vertrouwen alleen op meststoffen. Door compost toe te voegen, verrijk je de bodem en geef je je planten een gezonde basis.

Een prachtige tuin begint bij de basis: een vruchtbare bodem. Door deze veelgemaakte fouten te vermijden en de juiste tuinmest te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien.

https://www.tuinmestwinkel.com/