Koen Schuurmans
Image default
Woningen

Tips om eikenhouten meubels schoon te maken

Eikenhouten meubels zijn erg populair. De kwaliteit is extreem goed en het zorgt tevens voor een prachtige uitstraling in de woning. Echter, het is belangrijk om te weten hoe je het beste eiken meubels kan schoonmaken. Vaak is bij deze soort meubels de regel: voorkomen is beter dan genezen. In deze blog worden er tips gegeven hoe je het beste eikenhouten meubels schoonmaakt en onderhoud.

 

Onderhoud van eiken meubels

Als eerst is het van belang om de eiken meubels het liefste niet direct in zonlicht te plaatsen. Dit geldt vooral voor grote meubels, zoals dressoirs of een houten tv meubel. Het opnemen van te veel zonlicht kan ervoor zorgen dat het eiken droogt, wat uiteindelijk kan leiden tot barsten en bleken van het hout. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de meubels uit de buurt van extreme hitte of vochtigheid blijft. Zet ze daarom bijvoorbeeld niet direct tegen radiatoren of ovens aan om deze hitte te voorkomen. Probeer daarnaast ook geen natte voorwerpen op het eikenhouten meubels te plaatsen zodat je de meubels goed beschermd.

 

Hoe maak je een eiken meubel goed schoon?

Als eerst is het belangrijk om te weten dat eik een hardhout is. Hierdoor is het extra van belang om goed op te letten dat de meubels schoon blijft en te -maken. De beste manier om deze meubels goed schoon te maken is als volgt:

  1. Stof altijd met regelmatig de meubels af. Hierdoor voorkom je dat de meubels beschadigt raken door een ophoping van stof. 

  2. Gebruik vervolgens een zachte, vochtige doek om de meubels schoon te maken.

  3. Vervolgens kun je een droge doek gebruiken om eventueel overtollig vocht te verwijderen en de meubels extra schoon te maken. 

 

Hoe kun je het beste vlekken verwijderen van een eiken meubel?

Het kan natuurlijk voorkomen dat er per ongeluk vlekken op de eikenhouten meubels terecht komen. In dat geval, kan het beste het volgende gedaan worden: 

  • Bij zoetwatervlekken is het belangrijk om snel te handelen. Veeg het overtollige vocht weg met een droge doek en föhn vervolgens de rest om het vocht te verdampen. 

  • Bij een neergedaalde vlek wordt er wat meer werk vereist. Het is ten alle tijden van belang om op een rustige, zachte manier de vlekken te verwijderen. Een optie is om azijn te mengen met water om lichte vlekken te verwijderen. Een andere tip is om mayonaise te gebruiken. Dit kun je laten intrekken op de vlek om hem vervolgens weg te vegen.

 

Bij hardnekkige vlekken wordt het aangeraden om de vlekken te laten verwijderen door een professional. Hierdoor voorkom je dat je wellicht de vlekken erger maakt, waardoor het tijd wordt om de meubels te vervangen.

 

https://rolanmeubels.nl/tv-meubel/