Koen Schuurmans
Woning en Tuin

Met een vuurkorf of vuurschaal genieten van de lente en zomer

Op een mooie voorjaars- of zomerdag is het heerlijk om ’s avonds tot laat de gezelligheid te kunnen rekken om langer te genieten van een fijne avond. Om het behaaglijk te houden en de dalende temperatuur te trotseren is het comfortabel om een paar fleecedekentje bij de hand te houden. Daarbij is het leuk om de tuin of ander buitenruimte sfeervol te verlichten met fakkels, candle bags, dreamlights en gevulde glazen. Eventueel een vuurblik of vlamschaal voor grotere vlammen.

 

Haardvuur branden

Een echte sfeermaker op zo’n avond is het branden van een vuurtje. Een haardvuur is het best om te branden in een tuinhaard, buitenhaard, vuurschaal of vuurkorf. Op deze manier houdt je het vuur controleerbaar, de ondergrond beschermd en vang je de as- en houtresten op. Denk hierbij aan het gebruik van goed haardhout. Eikenhout is een harde houtsoort en zorgt voor trage, rustige vlammen met een lange brandtijd, terwijl berkenhout als zachte houtsoort sneller verbrand en daardoor snelle, dansende vlammen heeft. Je kunt de houtsoorten met elkaar combineren, afhankelijk van de vuurplek.

 

Een vuurtje maken met vuurschaal of vuurkorf

Het populairst voor het branden van een haardvuur zijn de vuurschalen en vuurkorven. Een vuurkorf bestaat uit spijlen waardoor het vuur goed zichtbaar blijft. Omdat tussen de spijlen nog hout- en asresten kunnen vallen is het verstandig om een vuurplaat onder de korf te leggen. Door de open bovenkant is een vuurkorf makkelijk toegankelijk en kun je het vuur dus eenvoudig opstoken en voorzien van nieuwe houtblokken. De vuurkorven zijn verkrijgbaar in mooie designs.

Een vuurschaal is ideaal voor het branden van een mooi haardvuur. Deze schalen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, van 60 cm in diameter tot ruim een meter in diameter. Ook zijn ze te krijgen met pootjes van 20, 40 of 60 cm hoogte. Door een schaal op pootjes te zetten blijft de ondergrond beter beschermd en kun je deze leuk naast een tafel neerzetten als sfeermaker. Verder heb je keuze uit zwarte, gecoate vuurschalen of schalen die oxideren en een mooie roestlaag krijgen. Dat laatste geeft het een robuust buitenkarakter.

 

Vuurkorf en vuurschaal kopen

Een leuke webshop voor het kopen van een vuurschaal of vuurkorf en haardhout is Van Kaars tot Servet. Naast een uitgebreide collectie voordelige schalen en korven van hoge kwaliteit kun je hier ook terecht voor andere leuke tuindecoratie artikelen, waaronder fakkels, palletkussens, buitenkaarsen, tuinkachels, insectenhotels en vogelhuisjes.