Koen Schuurmans
Image default
Meubels

Houten meubels onderhouden? Hoe doe je dat?

Hout is veruit het populairste materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van meubilair. Zo zijn veel eettafels en kasten gemaakt van massief hout, maar er zijn ook tal van producten gemaakt van een houtsoort. Hout is een dure grondstof en een meubel schaf je meestal niet aan met het idee het snel weer te vervangen. Massief hout is van zichzelf erg stevig, maar het is ook natuurlijk wat soms problemen mee kan brengen. Het is dus belangrijk om houten meubilair goed te onderhouden en daar zijn een aantal handige weetjes voor.

Luchtvochtigheid

Misschien ben je hier al bekend mee, maar de luchtvochtigheid op het juiste peil houden is erg belangrijk voor het onderhouden van hout. De ideale luchtvochtigheid voor houten meubels ligt rond de 55%. Wanneer dit hier langere tijd boven zit, kan dit hout gaan scheuren. Muziekinstrumenten als piano’s of harpen moeten daardoor ook in de juiste luchtvochtigheid bewaard worden, anders komen er scheuren in de klankkast.

Onderzetters

Meubilair als eet- en salontafels worden natuurlijk veelvoudig gebruikt om aan te eten of drinken. Bijvoorbeeld als je het journaal om 20:00 gaat kijken met een kop thee of koffie. Het is niet wenselijk om de hele tijd een mok in je hand te moeten houden, dus deze zet je tussendoor op de tafel. Het is erg belangrijk om onder dit kopje een onderzetter te plaatsen, om te voorkomen dat er kringen op de tafel ontstaan. Het laatste wat je wilt is een kring in een tafel die er met geen mogelijkheid uit kan. Zorg er dus voor dat je altijd onderzetters gebruikt.

Zonlicht

De aarde draait, waardoor we niet de hele dag van de zon kunnen genieten. Voor houten meubels is dit alleen maar beter, omdat langdurige zon op het hout kan zorgen voor verkleuring. Houten tuinmeubels die te lang in de zon staan, zullen daardoor ook sneller verkleuren. Bij houten meubels binnenshuis is het handig om te kijken of iets niet te veel zonlicht krijgt.

Bijenwas

Misschien ben je nog helemaal niet bekend met dit product, maar voor meubilair kan het van grote meerwaarde zijn. Bijenwas is een ouderwetse boenwas wat de meubels reinigt, beschermt en ook conserveert. Hierdoor zal het hout van het meubel minder gauw beschadigen. Als je een houten

meubel hebt dat al eerder is gelakt, kan boenwas ervoor zorgen dat het onderhouden wordt. Bijenwas is niet alleen geschikt voor houten meubilair, maar ook voor vloeren. Ga dus bijenwas kopen voor houten meubels en breng het zorgvuldig aan, zo gaat uw meubel langer mee.