Koen Schuurmans
Image default
Bedrijven

Een baan als docent

Jij bent net klaar met je opleiding en gaat nu voor de klas staan op de middelbare school. Dit is natuurlijk heel wat en je wilt goed voorbereid je eerste werkdag doorkomen. In deze blog gaan we je een aantal handige tips geven die jij mee kunt nemen naar je nieuwe werk als docent.

1. Weet van jezelf waarom je docent bent

Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar absoluut zeker zijn van je redenen om les te geven op een middelbare school is iets wat je soms wel eens kunt vergeten. Elke leraar heeft andere redenen en benaderingen en dit maakt het een ontzettend interessant vak. Als jij de ‘waarom’ als reminder opschrijft dan verlies jij je doel niet uit het oog in lastige periodes.

2. Werk efficiënt

Lesgeven is een wandeling en geen race, je zult vast verschil zien tussen verschillende soorten leraren. Je hebt het type dat snel alle stof erin wilt stampen zodat ze de toets halen en je hebt de leraren die echt les geven en zorgen dat de leerlingen de stof ook opslaan, wees zo’n leraar. Besteed buiten het klaslokaal ook tijd aan het bedenken van lessen en het plannen van lesplannen. Door je lessen voor te bereiden kun jij beter de stof aan de leerlingen overbrengen en zelfs op een leukere manier.

3. Zorg dat je de leider bent

De leraar die voor de klas staat moet de leider zijn. Zodra je de studenten over je heen laat lopen kan jij jezelf verliezen en al je doelen uit het oog verliezen. Zorg dat je positieve relaties hebt met je studenten en probeer hen te begrijpen, maar zorg dat jij altijd de leiding blijft houden over het schip.

VOG aanvraag

Met deze tips op zak hoef jij nog maar één ding te doen, en dat is je VOG aanvragen en gaan starten met jou voorbereiden lessen volgens jouw lesplannen.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen